IELTS Writing Task 2: Cách “ăn điểm” dạng bài Opinion Essay

Opinion Essay là dạng đề phổ biến nhất của IELTS Writing Task 2. Tuy nhiên, dạng đề này cũng dễ gây nhầm lẫn khi trình bày và gây bối rối cho nhiều sĩ tử IELTS vì sợ viết bị lạc đề. Bài viết hôm nay, hocsinhgioi sẽ hướng dẫn đến bạn cách viết opinion essay, nhằm giúp bạn có cái nhìn tổng quát và nắm chắc kiến thức. Cùng theo dõi bài viết nhé!

1. Opinion essay là gì?

Để làm bài luận hiệu quả thì trước tiên bạn cần phải nắm được bản chất của dạng bài, hay nói cách khác, đó là bạn cần phải hiểu được định nghĩa của opinion essay. Đây là dạng essay yêu cầu bạn đưa ra quan điểm đồng ý/không đồng ý hoặc ý kiến riêng của bạn về một vấn đề, hiện tượng được đưa ra ở đề bài. 

Cách nhận biết opinion essay khá đơn giản, nếu như đề bài chứa câu hỏi “Do you agree or disagree?” hoặc những trợ động từ xuất hiện ở đầu câu như “Should” thì đó chính là dạng opinion essay. 

Opinion essay là gì?
Opinion essay là gì?

Điểm đặc biệt của dạng opinion essay đó chính là không có quan điểm nào là đúng hay sai, chỉ có quan điểm đó của bạn có thuyết phục được người đọc hay không mà thôi. Chính vì vậy, một lưu ý đặc biệt khi làm dạng bài này, đó là hãy tự thuyết phục bạn trước khi thuyết phục người khác. 

Cũng giống như tất cả các dạng bài essay khác, người chấm muốn thấy ở bài luận của bạn những quan điểm thẳng thắn và trực diện. Đối với opinion essay thì điều này càng quan trọng hơn. 

Vì thế, một khi đã là opinion của bản thân bạn, hãy mạnh dạn nghĩ, mạnh dạn viết nhưng hãy nhớ, tất cả đều phải dựa trên căn cứ, có cơ sở rõ ràng, dạng opinion không có nghĩa là bày tỏ ý kiến một cách cảm tính. 

2. Cách nhận diện bài opinion essay

Đề bài của một opinion essay sẽ đề cập đến một vấn đề và yêu cầu người viết nêu ra ý kiến của mình là đồng ý (Agree), không đồng ý (Disagree) hoặc vừa đồng ý vừa không đồng ý (Partial agree and disagree) về vấn đề đó bằng một câu hỏi ở cuối đề bài. 

Câu hỏi này chính là chìa khóa giúp bạn nhận diện ra đây có phải là bài thuộc dạng opinion essay hay không. Đó có thể là những câu hỏi sau đây:

 1. To what extent do you agree or disagree?
 2. Do you agree or disagree?
 3. What is your opinion? (Lưu ý câu hỏi này rất dễ nhầm lẫn với dạng discussion essay, bạn có thể phân biệt bằng cách xem xem câu hỏi có yêu cầu thêm “discuss both views” hay không, nếu không thì đây là đề bài opinion essay, và ngược lại).

Hãy ghi nhớ kỹ 3 câu hỏi này trước khi bắt đầu tìm hiểu cách viết opinion essay để tránh đi lạc đề bạn nhé

Xem thêm: Tổng hợp các Ebook tài liệu học từ vựng tiếng Anh

3. Phân tích đề bài opinion essay mẫu

Bước đầu tiên trong cách viết opinion essay, bạn cần phải phân tích đề bài. Như đã đề cập ở phần trước, opinion essay có hai dạng câu hỏi khác nhau. Do đó mà bạn cũng cần phân biệt chúng một cách rạch ròi để tránh đi sai hướng, lan man thậm chí là lạc đề. 

Để bạn có thể định hướng chính xác cho bài làm của mình, sau đây là những đề bài mẫu cho hai dạng. 

Dạng 1 – Hỏi ý kiến trực tiếp 

Ví dụ dạng này: “Should government regulate the fast food industries in the same way that regulates the drug, alcohol and tobacco industries?”

Có thể thấy, với dạng bài này, đề bài không cho bạn một quan điểm sẵn mà yêu cầu bạn đưa ra quan điểm riêng của mình. 

Với dạng bài này thì cách trả lời vô cùng đa dạng và bước khó nhất chính là đưa ra “thesis statement” cho toàn bài, nghĩa là câu trả lời tóm tắt và chung nhất gói gọn ý kiến của bạn. 

Bạn có thể trả lời nên, không nên, cũng có thể trả lời rằng nên/không nên nhưng cần đặt nó vào trong một giới hạn, mức độ nhất định. Nói cách khác tức là bạn có thể trả lời rằng “linh hoạt phụ thuộc vào từng trường hợp”. 

Dạng 2 – Nêu ra một nhận định và hỏi ý kiến bạn đồng ý hay không đồng ý

Ví dụ dạng này: “Students today can easily access information online, so libraries are no longer necessary. Do you agree or disagree?”

Dạng đề thứ hai này có phần dễ dàng hơn so với dạng thứ nhất. Cụ thể, đề bài đã cho sẵn một quan điểm, và nhiệm vụ của bạn chỉ là trả lời đồng ý/không đồng ý hoặc đồng ý một phần với quan điểm đã được đưa ra. 

Do đó mà ở phần mở bài, bạn chỉ cần trực tiếp trả lời câu hỏi của đề bài là được. 

Nhìn chung, với dạng bài này, phạm vi đã được thu hẹp lại hơn, bạn không cần phải “căng não” suy nghĩ về thesis statement như ở dạng thứ nhất. Đề bài đã cho bạn sẵn hướng đi, bạn chỉ cần lựa chọn hướng mình cảm thấy dễ nhất. 

4. Cách viết opinion essay theo đúng cấu trúc

4.1. Dạng 1 – Hỏi ý kiến trực tiếp 

Cấu trúc của dạng bài này không có sự thay đổi, vẫn gồm ba phần mở bài, thân bài, kết bài giống như tất cả các bài luận khác. Tuy nhiên, vấn đề đặt ra đó là cách triển khai, tiếp cận, cách viết opinion essay cho từng phần ra sao, bởi như đã nói ở phần trước, đây là kiểu bài khá khó nhằn. 

Mở bài

Bạn cần có một câu dẫn dắt về chủ đề đang nói tới, sau đó là paraphrase lại câu hỏi, cuối cùng là câu tuyên bố quan điểm của bạn về vấn đề được nhắc tới. Đôi khi nếu như bạn gặp khó trong việc paraphrase thì bạn có thể trích nguyên văn câu hỏi đề bài và để chúng vào trong dấu ngoặc kép như một cách trích dẫn trực tiếp. 

Cách viết opinion essay theo đúng cấu trúc
Cách viết opinion essay theo đúng cấu trúc

Lưu ý, với câu thesis statement, câu tuyên bố quan điểm của bạn, cần khẳng định một cách rõ ràng và trực tiếp ý kiến của bạn, không mập mờ, quanh co dẫn đến việc triển khai thân bài bị rối, nghiêm trọng hơn là lạc đề. 

Xem thêm: Talk about your hobby listen to music IELTS

Thân bài

Bạn có thể chia thành 3 đến 4 đoạn văn khác nhau, trong đó có từ 2 đến 3 đoạn văn, mỗi đoạn văn tương ứng với một luận cứ dùng để chứng minh cho luận điểm của bạn. 

Đoạn văn còn lại sẽ là đoạn nêu quan điểm trái chiều của người khác về vấn đề này. Nhiệm vụ của bạn đó là bác bỏ những quan điểm đó. Có như vậy, bài luận của bạn sẽ có sự sâu sắc, được khai thác đa chiều và khách quan. 

Trong mỗi đoạn văn, bạn cũng cần sử dụng hệ thống luận cứ nhỏ hơn, chứng minh luận điểm là đúng bằng cách lập luận và đưa vào các ví dụ. 

Lưu ý, các ví dụ, số liệu, thống kê là vô cùng quan trọng trong bài essay để tăng tính thuyết phục, đúng đắn và thực tế hơn cho bài luận. 

Ngoài ra, bạn cũng cần sắp xếp các ý tưởng của mình theo một trình tự, hệ thống nhất định, tránh lộn xộn, không móc nối, đôi khi sẽ gây phản tác dụng, tức là tự phản đối lại ý kiến của mình. 

Kết bài

Tổng kết lại vấn đề, củng cố lại quan điểm mà bạn đã đưa ra trước đó. 

4.2. Dạng 2 – Nêu ra một nhận định và hỏi ý kiến bạn đồng ý hay không đồng ý

Trong dạng câu hỏi thứ hai, bạn lại có hai trả lời khác nhau, tùy thuộc vào lựa chọn của bạn sao cho cảm thấy mình có thể chứng minh nó một cách sâu sắc và thuyết phục nhất. 

Nếu bạn hoàn toàn đồng ý/ không đồng ý

 • Mở bài 

Đầu tiên, bạn nêu chủ đề của bài viết, sau đó trực tiếp nêu quan điểm của mình. Bạn có thể lựa chọn đồng ý hoặc không đồng ý. Lưu ý ở phần mở bài bạn chỉ cần trả lời ngắn gọn đồng ý/không đồng ý và không cần giải thích gì thêm.

 • Thân bài 

Phần này thường gồm 2 đến 3 đoạn văn tương ứng với 2 đến 3 lý do, luận điểm giải thích vì sao bạn lại lựa chọn quan điểm này, chứng minh vì sao lựa chọn của bạn là đúng. 

Mỗi đoạn văn cũng cần linh hoạt sử dụng các luận cứ nhỏ hơn, hệ thống lập luận cùng với các dẫn chứng, ví dụ trực quan, sinh động cho dễ hiểu và thuyết phục. 

 • Kết bài

Nhắc lại quan điểm của bạn (chú ý paraphrase lại toàn bộ câu thesis statement ở phần mở bài).

Nếu bạn đồng ý “một phần” 

 • Mở bài

Nêu chủ đề của bài viết, sau đó nêu ý kiến của bạn bằng cách trả lời là đồng ý một phần với quan điểm của đề bài. Đồng ý một phần ở đây có nghĩa là bạn chỉ đồng ý ở một mức độ nhất định, trong phạm vi cụ thể, tính đúng đắn của vấn đề cần được kiểm chứng khi đặt vào trong từng trường hợp khác nhau. 

 • Thân bài

Phần này thường gồm hai đoạn chính, một đoạn tương ứng với luận điểm giải thích vì sao bạn đồng ý. Ngược lại, đoạn thứ 2 giải thích tại sao bạn không đồng ý. 

 • Kết bài

Tóm tắt lại vấn đề và củng cố quan điểm là đồng ý “một phần” với quan điểm của đề bài. 

5. Các lưu ý về cách trình bày dạng Opinion Essay IELTS Writing Task 2

Dạng đề này có 2 yêu cầu, yêu cầu thứ nhất là các bạn nêu rõ agree hay disagree và yêu cầu thứ hai là các bạn nêu rõ agree hay disagree ở mức độ (extent) nào. Thậm chí nếu đề bài không hỏi về mức độ, thì việc nói rõ mức độ của việc agree hay disagree cũng nên làm để thể hiện quan điểm mình rõ hơn. Mức độ được thể hiện qua các trạng từ “totally/ completely” và “somewhat/ partly”.

Dĩ nhiên là với dạng đề các bạn đưa ra ý kiến hay quan điểm agree hay disagree của mình ngay trong phần Introduction, các bạn cũng nên lập lại ý kiến của mình 1 lần nữa ở phần Conclusion.

Mỗi Body chỉ cần trình bày 1 lý do là đủ vì không có thời gian để trình bày nhiều lý do và tiêu chí của không yêu cầu phải trình bày nhiều hơn 1 lý do. Chất lượng vẫn hơn số lượng, nêu nhiều lý do mà chỉ đơn thuần là liệt kê thì vẫn không bằng trình bày 1 lý do nhưng lập luận hợp lý, giải thích hợp lý, và có dẫn chứng thuyết phục.

Xem thêm: Bài mẫu Talk about mid-autumn festival in Vietnam

6. Bài mẫu Opinion Essay IELTS Writing Task 2

Bài mẫu 1

Đề bài

Space exploration is much too expensive and the money should be spent on more important things. What is your opinion?

Bài mẫu

There is an argument that exploring space is a waste of money and that there are more urgent needs to be addressed on earth, such as reducing poverty and preventing environmental destruction. However, I completely disagree with this opinion for two reasons.

First of all, many of the technologies we take for granted today were originated thanks to space research. Take satellite technology, for example, which we depend on for broadcasting and weather forecasting. Without satellites, we would not be able to follow global events as they happen, nor give populations any warning of approaching storms.

Bài mẫu Opinion Essay IELTS Writing Task 2 - Bài mẫu 1
Bài mẫu Opinion Essay IELTS Writing Task 2 – Bài mẫu 1

Space research has also led to the development of new lightweight materials that offer us heat protection and enable food preservation. Therefore, the challenge of sending human beings into space has often driven the development of new technologies that benefit our everyday lives.

Second, we cannot foresee the distant future, so we ought to develop the capability to escape from the earth. Gradually, we are learning how humans can survive for long periods in space and even travel to other planets in the future. If space exploration is halted, this valuable knowledge will never be acquired. It is true that environmental destruction is also a serious issue, but it is also true that we remain dependent on our environment if we never accept the challenge of exploring other worlds.

In conclusion, while we undoubtedly face serious problems on our own planet, it is imperative that we continue to explore space. This will promote further technological advances as well as provide a possible means of escape should earth become uninhabitable in future. Ideally, all nations should cooperate in the advancement of space research.

Bài mẫu 2

Đề bài

Some people believe that violence on television and in computer games has a damaging effect on the society. Others deny that these factors have any significant influence on people’s behaviour. What is your opinion?

Bài mẫu

These days, the amount of violence in media is growing. While some people argue that this trend will undoubtedly lead humans to dangerous future, others claim that it has no damaging effect on the society. I believe that in most cases media violence doesn’t affect people’s behavior.

Firstly, I think that people act from their motives, regardless what they see on the television. That is to say, if someone intends to do harm to somebody, that is not because of watching TV or playing computer games, but due to that person’s character and education. Although it is generally considered that violent media accustoms viewers to cruelty, I doubt this opinion. In my view, reasonable and intelligent people treat others humanely irrespective of what they see or hear in fictional stories.

Moreover, video games and television may even reduce social violence by providing a safe outlet for aggressiveness. In other words, truculent people may fight in virtual reality instead of evincing their combative spirit in real world. This may not only help those people, but also reduce the level of social violence in long-term perspective.

Finally, despite many claims and assumptions about negative effects of television and computer games I have never seen any proven connection between violent media and illegal activities in social life.

Taking everything into consideration, I would say that violence in contemporary media has no substantial influence on people’s behavior. Television and computers are not the main factors that shape personal character, and they can even be useful in reducing the level of violence.

Xem thêm: Bài mẫu talk about the weather in Vietnam

Bài mẫu 3

Đề bài

Some people think that governments should give financial support to creative artists such as painters and musicians. Others believe that creative artists should be funded by alternative sources. What is your opinion?

Bài mẫu

People have different views about the funding of creative artists. While some people disagree with the idea of government support for artists, I believe that money for art projects should come from both governments and othersources. Some art projects definitely require help from the state.

In the UK, there are many works of art in public spaces, such as streets or squares in city centres. In Liverpool, for example, there are several new statues and sculptures in the docks area of the city, which has been redeveloped recently. These artworks represent culture, heritage and history. They serve to educate people about the city, and act as landmarks or talking points for visitors and tourists.

Governments and local councils should pay creative artists to produce this kind of art, because without their funding our cities would be much less interesting and attractive.
On the other hand, I can understand the arguments against government funding for
art. The main reason for this view is that governments have more important
concerns.

For example, state budgets need to be spent on education, healthcare, infrastructure and security, among other areas. These public services are vital for a country to function properly, whereas the work of creative artists, even in public places, is a luxury. Another reason for this opinion is that artists do a job like any other professional, and they should therefore earn their own money by selling their work.

In conclusion, there are good reasons why artists should rely on alternative sources
of financial support, but in my opinion government help is sometimes necessary.

Bài mẫu 4

Đề bài

Several languages are in danger of extinction because they are spoken by very small numbers of people. Some people say that governments should spend public money on saving these languages, while others believe that would be a waste of money. What is your opinion?

Bài mẫu

It is true that some minority languages may disappear in the near future. Although it can be argued that governments could save money by allowing this to happen, I believe that these languages should be protected and preserved.

There are several reasons why saving minority languages could be seen as a waste of money. Firstly, if a language is only spoken by a small number of people, expensive education programmes will be needed to make sure that more people learn it, and the state will have to pay for facilities, teachers and marketing. This money might be better spent on other public services.

Bài mẫu Opinion Essay IELTS Writing Task 2 - Bài mẫu 4
Bài mẫu Opinion Essay IELTS Writing Task 2 – Bài mẫu 4

Secondly, it would be much cheaper and more efficient for countries to have just one language. Governments could cut all kinds of costs related to communicating with each minority group.

Despite the above arguments, I believe that governments should try to preserve languages that are less widely spoken. A language is much more than simply a means of communication; it has a vital connection with the cultural identity of the people who speak it.

If a language disappears, a whole way of life will disappear with it, and we will lose the rich cultural diversity that makes societies more interesting. By spending money to protect minority languages, governments can also preserve traditions, customs and behaviours that are part of a country’s history.

In conclusion, it may save money in the short term if we allow minority languages to disappear, but in the long term this would have an extremely negative impact on our cultural heritage.

Xem thêm: Bài mẫu Chủ đề Talk about your favorite clothes

Bài mẫu 5

Đề bài

Some people think that in the modern world we are more dependent on each other, while others think that people have become more independent. What is your opinion?

Bài mẫu

People have different views about whether we are more or less dependent on others nowadays. In my view, modern life forces us to be more independent than people were in the past.

There are two main reasons why it could be argued that we are more dependent on each other now. Firstly, life is more complex and difficult, especially because the cost of living has increased so dramatically. For example, young adults tend to rely on their parents for help when buying a house. Property prices are higher than ever, and without help it would be impossible for many people to pay a deposit and a mortgage.

Secondly, people seem to be more ambitious nowadays, and they want a better quality of life for their families. This means that both parents usually need to work full-time, and they depend on support from grandparents and babysitters for child care.

However, I would agree with those who believe that people are more independent these days. In most countries, families are becoming smaller and more dispersed, which means that people cannot count on relatives as much as they used to. We also have more freedom to travel and live far away from our home towns.

For example, many students choose to study abroad instead of going to their local university, and this experience makes them more independent as they learn to live alone. Another factor in this growing independence is technology, which allows us to work alone and from any part of the world.

In conclusion, while there are some reasons to believe that people now depend on each other more, my own view is that we are more independent than ever.

Bài mẫu 6

Đề bài

Some people believe that studying at university or college is the best route to a successful career, while others believe that it is better to get a job straight after school. Discuss both views and give your opinion.

Bài mẫu

When they finish school, teenagers face the dilemma of whether to get a job or continue their education. While there are some benefits to getting a job straight after school, I would argue that it is better to go to college or university.

The option to start work straight after school is attractive for several reasons. Many young people want to start earning money as soon as possible. In this way, they can become independent, and they will be able to afford their own house or start a family. In terms of their career, young people who decide to find work, rather than continue their studies, may progress more quickly. They will have the chance to gain real experience and learn practical skills related to their chosen profession. This may lead to promotions and a successful career.

On the other hand, I believe that it is more beneficial for students to continue their studies. Firstly, academic qualifications are required in many professions. For example, it is impossible to become a doctor, teacher or lawyer without having the relevant degree.

As a result, university graduates have access to more and better job opportunities, and they tend to earn higher salaries than those with fewer qualifications. Secondly, the job market is becoming increasingly competitive, and sometimes there are hundreds of applicants for one position in a company. Young people who do not have qualifications from a university or college will not be able to compete.

For the reasons mentioned above, it seems to me that students are more likely to be successful in their careers if they continue their studies beyond school level.

Xem thêm: Bài mẫu Chủ đề Talk about the film you like best

Bài mẫu 7

Đề bài

Nowadays animal experiments are widely used to develop new medicines and to test the safety of other products. Some people argue that these experiments should be banned because it is morally wrong to cause animals to suffer, while others are in favour of them because of their benefits to humanity. What is your opinion?

Bài mẫu

It is true that medicines and other products are routinely tested on animals before they are cleared for human use. While I tend towards the viewpoint that animal testing is morally wrong, I would have to support a limited amount of animal experimentation for the development of medicines.

On the one hand, there are clear ethical arguments against animal experimentation. To use a common example of this practice, laboratory mice may be given an illness so that the effectiveness of a new drug can be measured. Opponents of such research argue that humans have no right to subject animals to this kind of trauma, and that the lives of all creatures should be respected. They believe that the benefits to humans do not justify the suffering caused, and that scientists should use alternative methods of research.

Bài mẫu Opinion Essay IELTS Writing Task 2 - Bài mẫu 7
Bài mẫu Opinion Essay IELTS Writing Task 2 – Bài mẫu 7

On the other hand, reliable alternatives to animal experimentation may not always be available. Supporters of the use of animals in medical research believe that a certain amount of suffering on the part of mice or rats can be justified if human lives are saved. They argue that opponents of such research might feel differently if a member of their own families needed a medical treatment that had been developed through the use of animal experimentation.

Personally, I agree with the banning of animal testing for non-medical products, but I feel that it may be a necessary evil where new drugs and medical procedures are concerned.

In conclusion, it seems to me that it would be wrong to ban testing on animals for vital medical research until equally effective alternatives have been developed.

Trên đây là toàn bộ kiến thức về cách viết opinion essay – IELTS Writing Task 2. Ở dạng này, là yêu cầu bạn đưa ra ý kiến của mình, đây là một dạng câu hỏi rất mở. Vì bạn chỉ có 40 phút để viết bài luận về ý kiến của mình, tốt nhất nên nêu ý kiến rõ ràng trong đoạn đầu tiên và bám sát đề bài. Sử dụng mỗi đoạn thân để thêm điểm hỗ trợ và lặp lại ý kiến của bạn trong đoạn cuối để đưa ra kết luận thỏa mãn. Ieltscaptoc.com.vn chúc ban học tập tốt.

Have to và Must là 2 cấu trúc ngữ pháp khá phổ biến trong tiếng Anh. Nghĩa của hai từ này gần giống nhau nhưng trong nhiều trường hợp have to và must lại có cách sử dụng khác nhau.
Câu bị động (Passive voice) là 1 trong những cấu trúc cơ bản không thể bỏ qua nếu bạn đang trong hành trình chinh phục những đỉnh cao mới trong TOEIC / IELTS / tiếng Anh. Để hiểu rõ cách
Câu hỏi đuôi (Tag Question) là một cấu trúc đặc biệt trong tiếng Anh. Câu hỏi đuôi được sử dụng phổ biến trong các đề thi tiếng Anh và cả trong giao tiếp hằng ngày. Chính vì vậy trong bài
The same có nghĩa là giống nhau, không thay đổi, nghe thì có vẻ đơn giản và dễ dùng. Tuy nhiên, việc nhầm lẫn trong cách dùng the same là điều khó tránh khỏi. Sau đây, hocsinhgioi sẽ gửi tới
Bạn có phân biệt được sự khác biệt giữa cách dùng Like và As không? Cả Like và As đều là các liên từ đồng thời là giới từ, có ý nghĩa khá giống nhau nhưng khi sử dụng trong ngữ

Similar Posts

6 Comments

 1. Good day! Do you know if they make any plugins
  to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to
  rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thanks!

  I saw similar blog here: GSA List

 2. I’ve been browsing online more than 3 hours these days, yet I by no means found any interesting article like yours. It’s lovely price sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you did, the web will likely be much more useful than ever before!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *