Khi nào lấy kết quả thi IELTS sau khi thi xong và giá trị bằng IELTS bao lâu

Lấy bằng IELTS ở đâu? Khi bạn đăng ký thi IELTS tại IDP hoặc British Hội Đồng Anh, thì bằng IELTS sẽ được cung cấp và nhận bằng ngay tại trung tâm mà bạn tham gia thi. Bạn chỉ cần cầm chứng minh nhân dân hoặc căn cước công dân lên trung tâm theo hồ sơ đăng ký bản gốc để nhận bằng. Đối với những thí sinh ở ngoại tỉnh sẽ được trung tâm gửi kết quả thi miễn phí về tận nhà. Chi tiết xem bài dưới đây.

Sau khi đã dành thời gian và công sức để thi IELTS thì vấn đề được các bạn quan tâm lúc này sẽ là: Khi nào lấy kết quả thi IELTS. Hiện nay, tại Việt Nam, IDP và British Hội Đồng Anh là hai nơi uy tín nhất chuyên tổ chức các kỳ thi lấy bằng IELTS hợp lệ.

Kết quả IELTS – Thời gian và cách thức nhận bảng điểm IELTS

Hiện nay tại Việt Nam chỉ có IDP (Tổ chức giáo dục quốc tế) và Hội đồng Anh (British Council) được uỷ quyền tổ chức kỳ thi IELTS hàng tháng.

Kì thi IELTS là kì thi có tính chất quan trọngKì thi IELTS là kì thi có tính chất quan trọng
Kì thi IELTS là kì thi có tính chất quan trọng

1. Đối với hội đồng thi British Council

Thí sinh có thể tra cứu kết quả trực tuyếnnhận bản cứng (TRF) sau 13 ngày kể từ ngày thi viết đối với kỳ thi IELTS trên giấy và sau năm đến bảy ngày kể từ ngày thi đối với kỳ thi IELTS trên máy tính. Để đảm bảo tính bảo mật thông tin, kết quả của thí sinh không được thông báo qua tin nhắn điện thoại và thư điện tử. Thí sinh vui lòng đăng nhập vào hệ thống để tra cứu điểm thi trực tuyến. 

1.1. Nhận kết quả trực tiếp tại văn phòng Hội đồng Anh

Thí sinh có thể đến nhận bảng điểm TRF trực tiếp tại Quầy dịch vụ khách hàng (Ban thi cử) của Hội đồng Anh

 • Tại Hà Nội: 20 Thụy Khuê, Tây Hồ
 • Tại TP. Hồ Chí Minh: Tầng 1, tòa nhà Viettel, 285 Cách Mạng Tháng Tám, phường 12, quận 10

Thời gian làm việc

 • tại Hà Nội: 8.30–18.30 (thứ Hai–thứ Sáu); 8.30–12.00 và 13.30–16.30 (thứ Bảy)
 • tại TP. Hồ Chí Minh: 8.30–19.00 (thứ Hai–thứ Sáu); 8.30–16.30 (thứ Bảy)

1.2. Gửi kết quả và Ủy quyền nhận kết quả thi cho thí sinh

Hội đồng Anh sẽ trực tiếp gửi miễn phí tối đa năm bảng điểm bổ sung TRFs của bạn đến các tổ chức bạn đang nộp đơn (ví dụ như các trường đại học, văn phòng nhập cảnh, vv) trong vòng bốn tuần từ ngày có kết quả thi. 

Các bạn cũng lưu ý là các tổ chức yêu cầu bảng điểm gốc TRF. Các bản photo sẽ không được chấp nhận. Các bạn sẽ phải cung cấp đầy đủ thông tin địa chỉ và mã bưu điện của các tổ chức bạn cần nộp hồ sơ. Nếu không có địa chỉ đầy đủ, hội đồng thi sẽ không thể kiểm tra xem tổ chức đó có quyền truy cập vào Dịch vụ Kiểm tra kết quả trên mạng. Trong trường hợp tổ chức của bạn cần gửi bảng điểm không đăng ký dịch vụ này, hội đồng thi sẽ gửi TRF của bạn bằng đường bưu điện.

1.3. Một số câu hỏi liên quan

a. Bạn có được cấp bảng điểm thêm của kết quả IELTS?

Nếu bạn muốn hội đồng thi gửi bản kết quả đến các tổ chức công nhận IELTS ngoài năm bản sao đã cung cấp, bạn sẽ phải trả phí gửi thư bằng đường hàng không hoặc chuyển phát nhanh.

Nếu trung tâm khảo thí tại địa phương của bạn đóng cửa, bạn có thể yêu cầu gửi bảng điểm thêm tại ielts.org .

Bạn sẽ cần cung cấp địa chỉ của tổ chức và điền vào đơn “Application for Additional Test Report Form”. Đính kèm bản sao kết quả IELTS và hộ chiếu của bạn vào mẫu đơn và gửi cho hội đồng thi qua email theo địa chỉ exams.hanoi@britishcouncil.org.vn (Hà Nội) hoặc exams.hcmc@britishcouncil.org.vn (TP HCM). Sau đó, họ sẽ gửi bản sao TRF trực tiếp đến tổ chức.

Lưu ý: một bảng điểm thêm sẽ mất khoảng 10 ngày để xử lý.

b. Điểm IELTS của bạn phản ánh điều gì?

Bạn sẽ được chấm điểm trên thang điểm của IELTS từ 0–9 cho từng kỹ năng, nhằm phản ánh khả năng sử dụng tiếng Anh của bạn.

Bảng điểm kết quả sẽ ghi rõ điểm số của từng kỹ năng (Nghe, Đọc, Viết và Nói), cũng như điểm tổng. Bạn có thể nhận được điểm số tròn (ví dụ 5.0, 6.0, 7.0) hoặc điểm số lẻ (ví dụ 5.5, 6.5, 7.5) cho từng kỹ năng.

c. Yêu cầu chấm phúc khảo như thế nào?

Trong trường hợp không hài lòng với kết quả thi của mình, bạn có thể yêu cầu chấm phúc khảo. Yêu cầu này được gọi là Enquiry on Results (EOR). Bạn có thể yêu cầu chấm phúc khảo từng phần tại Hội đồng thi bạn đã đăng ký thi.

Lệ phí xin chấm phúc khảo (Lệ phí áp dụng như nhau cho các trường hợp chấm phúc khảo cho một kỹ năng hay bốn kỹ năng).

 • Phí chấm phúc khảo IELTS: VND 2,200,000
 • Phí chấm phúc khảo IELTS UKVI: VND 2,900,000
 • Phí chấm phúc khảo IELTS Life Skills: VND 2,175,000

Lệ phí sẽ được hoàn trả nếu điểm số của bạn tăng lên cho bất kỳ phần thi nào.

Bạn cần yêu cầu chấm phúc khảo trong vòng sáu tuần kể từ ngày thi.

Nếu kết quả của bạn có thay đổi, bạn sẽ được yêu cầu gửi trả bảng điểm gốc trước khi nhận bảng điểm mới. Vui lòng liên hệ Hội đồng khảo thí nếu bạn có bất kỳ thắc mắc gì về quá trình phúc khảo.

Quá trình phúc khảo sẽ mất từ hai đến 21 ngày để hoàn thành.

Hi vọng Các giải đáp thắc mắc về bằng IELTS sẽ giúp các bạn hiểu thêm về chứng chỉ IELTS

Ngoài ra, Xem ngay khóa học luyện thi IELTS uy tín tại TPHCM

Tặng ngay Voucher học phí khi NHẬN TƯ VẤN tại Tienganhduhoc.vn

d. Bạn có thể thi lại IELTS không?

Bạn có thể thi lại IELTS bất cứ khi nào và không có giới hạn thời gian đối với việc tham dự kỳ thi. Khi bạn đã sẵn sàng để tham dự kỳ thi, bạn có thể đăng ký bất kỳ lúc nào.

Tuy nhiên, để đạt được điểm số cao hơn, bạn cần phải tích cực học tập và nâng cao các kỹ năng tiếng Anh.

Hội đồng thi BC và IDP là hai hội đồng duy nhất được tổ chức thi IELTS ở Việt NamHội đồng thi BC và IDP là hai hội đồng duy nhất được tổ chức thi IELTS ở Việt Nam
Hội đồng thi BC và IDP là hai hội đồng duy nhất được tổ chức thi IELTS ở Việt Nam

2. Đối với hội đồng thi IDP

2.1. Thời gian nhận kết quả thi

Kết quả thi IELTS của bạn sẽ được công bố trong vòng:

 • 13 ngày sau khi thi: đối với kì thi IELTS trên giấy
 • 5 – 7 ngày sau khi thi: đối với thi IELTS trên máy tính

Kết quả thi sẽ được thông báo sau ngày thi Viết 13 ngày. Bạn sẽ chỉ được nhận duy nhất một chứng chỉ IELTS và sẽ không được cấp lại trong bất cứ trường hợp nào. Vào ngày có kết quả thi, bạn có thể xem kết quả thi (từ 5h chiều, giờ Việt Nam) và nhận bảng điểm chính thức tại văn phòng IDP Quận 1 (36 Mạc Đĩnh Chi, Quận 1, TP.HCM).

Khi đến nhận kết quả thi, bạn phải mang theo CMND hoặc Hộ chiếu bản gốc như đã đăng ký trên đơn dự thi. Kết quả thi không thông báo qua điện thoại, fax hoặc email. 

Thí sinh ở ngoài Tp.HCM có thể đăng ký gửi kết quả về nhà theo địa chỉ ghi trên đơn đăng ký thi.

Xuất thêm bảng điểm:

Kể từ ngày 1/7/2015, phí xuất bảng điểm IELTS thêm (Additional Test Report Form) tại IDP là 200.000 VNĐ. Thí sinh có nhu cầu xuất thêm bảng điểm xin vui lòng liên hệ bộ phận IELTS tại các văn phòng IDP ở TP.HCM hoặc Hà Nội.

2.2. Một số câu hỏi liên quan

a. Khi nào thì bạn có thể thi lại trong thời gian sớm nhất?

Không có giới hạn thời gian đối với việc tham dự kỳ thi. Tuy nhiên, chúng tôi khuyên bạn nên học thêm trước khi thi lại. Một vài trung tâm thi có tổ chức các khóa dự thi và các lớp ngoại ngữ. Bạn nên hỏi nhân viên tư vấn của IDP Education hoặc liên hệ trung tâm thi tại địa phương của bạn để biết thêm thông tin.

b. Bạn phải làm gì trong trường hợp không hài lòng với kết quả thi?

Nếu bạn muốn yêu cầu chấm phúc khảo điểm thi, phải thông báo cho trung tâm trong vòng 04 tuần kể từ ngày có kết quà thi; hoặc 06 tuần kể từ ngày thi. Bạn cũng cần nộp lệ phí chấm phúc khảo và bảng điểm IELTS tại trung tâm IDP Việt Nam. 

3. Xem kết quả IELTS trực tuyến

Xem kết quả IELTS trực tuyếnXem kết quả IELTS trực tuyến
Xem kết quả IELTS trực tuyến

Bạn có thể xem điểm trực tuyến qua website: https://results.ieltsessentials.com/

Để xem kết quả, thí sinh cần điền đầy đủ thông tin cá nhân như: 

• Họ tên

• Ngày sinh

• Số CMND/Passport

• Ngày thi…

Lưu ý: tất cả các thông tin này phải viết hoa (caplock) không dấu.

Các đối tác của IELTS tôn trọng quyền riêng tư của thí sinh và không thể bình luận về một cá nhân cụ thể nào. 

Chính sách chung của IELTS nhằm đảm bảo sự nghiêm minh và thúc đẩy tính trung thực trong kết quả thi của các thí sinh. IDP Education hành động để ngăn chặn các hành vi gian lận và giả mạo kết quả thi IELTS. Để kiểm tra tính xác thực của kết quả thi, các tổ chức nhận kết quả thi của bạn gửi về có thể kiểm tra tại hệ thống Xác nhận Trực tuyến (Online Verification System). Ngoài ra, chính sách bảo vệ tính nghiêm minh của kỳ thi còn bao gồm các quy định về việc thí sinh vi phạm có thể bị cấm thi IELTS lên đến 2 năm.

Các bạn cũng nên lưu ý là việc xem kết quả trực tuyến không thể sử dụng như kết quả chính thức và việc xem kết quả kỳ thi IELTS này chỉ dành riêng cho thí sinh thi IELTS do IDP tổ chức.

Xem thêm:

4. Giá trị bằng IELTS bao lâu

Những thông tin hiển thị trên chứng chỉ IELTSNhững thông tin hiển thị trên chứng chỉ IELTS
Những thông tin hiển thị trên chứng chỉ IELTS

Trên phiếu báo kết quả thi sẽ có những thông tin liên quan về điểm thi IELTS như:

• Tổng điểm thi của 4 kỹ năng

• Điểm từng phần thi kỹ năng (nghe, nói, đọc, viết)

• Điểm thi IELTS sẽ được làm tròn 5.0, 6.0, 7.0 hoặc 5.5, 6.5, 7.5

• Trong phiếu báo điểm cũng sẽ bao gồm những thông tin cá nhân của thí sinh và ngày làm bài thi. Đồng thời cũng ghi rõ nội dung thi là Academic hay General Training.

Bằng chứng chỉ IELTS hiện nay có giá trị tối đa là 2 năm. Lý do cho thời hạn này là vì điểm số của bạn có thể sẽ thay đổi theo thời gian qua từng kỳ thi. Và tăng hay giảm là phụ thuộc vào kho tàng kiến thức và kỹ năng của bạn có được trau dồi thêm hay không.

Trên đây là toàn bộ những thông tin chi tiết nhất về bài viết Khi nào lấy kết quả thi IELTS sau khi thi xong và giá trị bằng IELTS bao lâu. Chúc các bạn sẽ có được một điểm số IELTS như mong đợi đúng với kì vọng mình đặt ra nhé.

Hocsinhgioi

Similar Posts

141 Comments

 1. An impressive share! I have just forwarded this onto a
  coworker who was conducting a little homework on this.
  And he actually ordered me lunch because I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanx for spending time to discuss this topic here on your web site.

 2. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it
  😉 I will come back once again since I book-marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you
  be rich and continue to help other people.

 3. Hi would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard
  time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking
  for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to
  ask!

 4. Definitely imagine that which you stated. Your favourite reason seemed to be at the
  net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as folks
  think about concerns that they plainly don’t recognize about.
  You managed to hit the nail upon the top and
  outlined out the whole thing with no need side effect , people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you

 5. Have you ever considered about adding a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  But think about if you added some great graphics or video clips
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could
  undeniably be one of the greatest in its niche.
  Wonderful blog!

 6. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!

  Very useful information particularly the last part 🙂 I care
  for such information a lot. I was seeking this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

 7. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes
  it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!

 8. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to
  say that I have truly loved surfing around your blog posts.
  After all I will be subscribing on your rss feed and I am hoping
  you write once more soon!

 9. Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all
  your posts! Keep up the fantastic work!

 10. Great beat ! I wish to apprentice while you amend
  your site, how could i subscribe for a blog site? The account
  helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of
  this your broadcast provided bright clear idea

 11. Wonderful article! That is the kind of information that should be shared across the net.

  Disgrace on Google for not positioning this publish upper!
  Come on over and consult with my website .
  Thanks =)

 12. Hi would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable
  price? Kudos, I appreciate it!

 13. Write more, thats all I have to say. Literally, it
  seems as though you relied on the video to make your point.

  You definitely know what youre talking about, why waste your
  intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

 14. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for
  you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from.

  thanks a lot

 15. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading
  it, you could be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will come back sometime soon. I want to encourage one to continue your great writing,
  have a nice evening!

 16. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post,
  I’ll try to get the hang of it!

 17. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with your site.
  It seems like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 18. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get got an edginess over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 19. I just could not depart your site before suggesting that I actually loved the standard information an individual supply for your guests?
  Is going to be back ceaselessly to check up on new posts

 20. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult
  to get that “perfect balance” between usability and
  appearance. I must say that you’ve done a awesome job
  with this. Additionally, the blog loads extremely fast
  for me on Firefox. Superb Blog!

 21. A person necessarily assist to make significantly articles I’d state.
  That is the very first time I frequented your website page and thus far?
  I surprised with the research you made to make this particular put up incredible.
  Excellent job!

 22. Amazing blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you suggest starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed
  .. Any suggestions? Bless you!

 23. I’m really inspired together with your writing abilities and also with the layout
  on your blog. Is this a paid subject or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to
  peer a great blog like this one today..

 24. This design is incredible! You definitely know how to
  keep a reader amused. Between your wit and your
  videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 25. hi!,I really like your writing so a lot! share we keep in touch more
  approximately your article on AOL? I need an expert on this house to unravel my problem.
  May be that is you! Taking a look ahead to see you.

 26. I simply could not depart your site before suggesting that I
  really enjoyed the standard info an individual supply in your visitors?
  Is gonna be back regularly in order to investigate cross-check new posts

 27. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements
  would really make my blog shine. Please let me know where you got your
  design. Thank you

 28. Greetings! I’ve been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you
  a shout out from Austin Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

 29. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 30. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic.
  I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care
  of to keep it sensible. I cant wait to read
  far more from you. This is actually a great web site.

 31. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you
  shield this hike.

 32. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to
  this superb blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google
  account. I look forward to fresh updates and will
  talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 33. Hello my loved one! I want to say that this article is awesome, nice written and include approximately all
  important infos. I’d like to look extra posts like
  this .

 34. Excellent post however I was wondering if you could write a litte more
  on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
  Thanks!

 35. We’re a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community.

  Your web site offered us with useful info to work on. You’ve done an impressive activity and our entire community will probably be thankful to you.

 36. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found
  it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 37. When someone writes an article he/she maintains the plan of a
  user in his/her brain that how a user can know
  it. Therefore that’s why this piece of writing is perfect.
  Thanks!

 38. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 39. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog
  posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this information So i am happy to express that I have an incredibly excellent uncanny feeling
  I discovered just what I needed. I most without
  a doubt will make certain to do not omit this site and give it a look regularly.

 40. Thanks for your personal marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you can be a great author. I will make certain to bookmark
  your blog and will come back someday. I want to encourage yourself to continue your great job,
  have a nice afternoon!

 41. Nice weblog here! Also your site lots up fast! What web host are you using?
  Can I get your associate link to your host? I desire my web site loaded up as fast
  as yours lol

 42. Thanks for the marvelous posting! I seriously
  enjoyed reading it, you can be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will come back later
  on. I want to encourage that you continue your great work, have a nice evening!

 43. hi!,I really like your writing so much! proportion we
  be in contact more about your post on AOL? I need a specialist in this space to unravel my problem.

  Maybe that’s you! Having a look ahead to look
  you.

 44. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and
  effort to put this information together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

 45. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I am inspired!

  Very useful info particularly the ultimate phase 🙂 I maintain such info much.
  I used to be looking for this particular info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 46. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I hope to contribute & help other users like its helped me.

  Good job.

 47. Howdy I am so thrilled I found your website, I really found
  you by error, while I was researching on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would
  just like to say thank you for a incredible post and a all round interesting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have
  book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read much more, Please do keep up the superb work.

 48. Greate article. Keep writing such kind of information on your page.

  Im really impressed by it.
  Hello there, You have done an excellent job.
  I’ll definitely digg it and for my part suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this web site.

 49. Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article
  or vice-versa? My website addresses a lot of
  the same subjects as yours and I think we could
  greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot
  me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 50. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this post i thought i could also make comment due
  to this sensible paragraph.

 51. Thanks for another great post. Where else may anyone get that type of information in such a
  perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for
  such information.

 52. Fantastic website you have here but I was wanting
  to know if you knew of any discussion boards that
  cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of community where I can get
  opinions from other experienced individuals that
  share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks!

 53. I all the time used to read piece of writing in news papers
  but now as I am a user of net therefore from now I am
  using net for articles, thanks to web.

 54. Awesome blog! Is your theme custom made
  or did you download it from somewhere? A theme like yours with
  a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. With thanks

 55. Hey this is kinda of off topic but I was wanting to know if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding
  know-how so I wanted to get advice from someone with experience.

  Any help would be enormously appreciated!

 56. Definitely believe that which you stated.
  Your favorite reason appeared to be on the web the
  simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get annoyed while people think about worries that they
  just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole
  thing without having side effect , people could take a
  signal. Will probably be back to get more. Thanks

 57. Hi this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you
  have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 58. It is appropriate time to make some plans for
  the future and it is time to be happy. I have learn this post and if I may I desire to counsel you some interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles regarding
  this article. I desire to learn more things approximately
  it!

 59. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser
  compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get
  the issue solved soon. Many thanks

 60. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite certain I
  will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 61. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the
  screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *