IETLS Writing Task 2: Hướng dẫn viết Cause and Effect essay

Causes and Effects là dạng bài gây nhiều vướng mắc cho thí sinh trong phần thi IELTS Writing task 2. Khi trình bài luận dạng này bạn cần nêu ra được nguyên nhân (causes), ảnh hưởng (effects) của đề bài. Trong bài viết này, hocsinhgioi sẽ cùng bạn tìm hiểu cách viết cause and effect essay để có một bài viết tốt cho dạng bài này nhé!

1. Cause and effect essay là gì?

Cause and effect essay là một bài tiểu luận phân tích các nguyên nhân và ảnh hưởng của hiện tượng, vấn đề nào đó. Các chương trình học thường sử dụng dạng tiểu luận này để kiểm tra khả năng tư duy logic cũng như cách nhìn nhận vấn đề của các học viên.

Đối với một số bài tiểu luận ngắn, người ta chỉ yêu cầu bạn bàn luận về độc “cause” – nguyên nhân, hoặc chỉ “ effect” – kết quả.

2. Cấu trúc bài cause and effect essay

Thông thường, có hai cách viết cause and effect essay, đó là cấu trúc “block” (khối) và “chain” (chuỗi). 

Cấu trúc bài cause and effect essay
Cấu trúc bài cause and effect essay

Nếu sử dụng cấu trúc “block”, những đoạn văn đầu bạn sẽ liệt kê tất cả những nguyên nhân dẫn đến sự việc, hiện tượng đó. Ở những đoạn văn sau, bạn sẽ chỉ ra tác động, ảnh hưởng mà vấn đề đó gây nên.

Nếu sử dụng cấu trúc “chain”, mỗi đoạn văn sẽ là một ý riêng thể hiện một nguyên nhân gây nên sự việc, hiện tượng và hiệu ứng chỉ từ nguyên nhân ấy.

3. Cách viết cause and effect essay

Nếu bạn chưa biết nên bắt đầu bài tiểu luận essay từ đâu, phải làm như thế nào để viết được bài luận thì hãy tham khảo các bước dưới đây để nắm được cách viết cause and effect essay nhé!

3.1. Tìm hiểu chủ đề essay

Để tránh việc nộp bài essay bị trễ hạn, hãy ghi chú lại cẩn thận những yêu cầu do giảng viên hay giáo viên hướng dẫn của bạn đưa ra: ngày nộp bài tiểu luận, yêu cầu định dạng, số từ toàn bài,…

Tiếp đó bạn tiến hành phân tích chủ đề. Chủ đề bạn nhận được là gì? Yêu cầu đề bài muốn nhấn mạnh vào nguyên nhân, kết quả hay cả hai? Từ đó bạn phân chia thời gian và suy nghĩ cho từng phần.

Xem thêm: Cách viết đoạn văn về sở thích bằng tiếng Anh

3.2. Mở rộng chủ đề

Viết ra giấy bất kỳ ý tưởng nào mà bạn nghĩ ra được, nếu bạn không viết ra, những ý tưởng đó rất có thể sẽ bị bạn lãng quên ngay sau đó. Tìm kiếm các thông tin từ sách, báo, mạng xã hội,… để hiểu rõ chủ đề và cố gắng mở rộng chúng từ nhiều khía cạnh khác nhau. 

Nhớ ghi chú cẩn thận trong khi nghiên cứu để sau này có thể trích dẫn chính xác và tránh đạo văn.

3.3. Nhờ sự trợ giúp của giảng viên

Ở bất kỳ giai đoạn nào trong quá trình viết tiểu luận, nếu có thắc mắc bạn nên chủ động liên lạc, gửi email cho giảng viên của mình hoặc hẹn gặp họ sau giờ học/ làm. Hãy liệt kê trước các câu hỏi, vấn đề của bạn để tiết kiệm thời gian cũng như không bị bỏ quên chi tiết nào.

Bạn cũng có thể nói chuyện với những sinh viên đã làm việc với giáo viên này trước đây để xem liệu họ có thể làm rõ các vấn đề của bài essay cho bạn hay không.

3.4. Xác định luận điểm

Sau khi đã có đầy đủ các nguồn thông tin cần thiết cho bài essay, bạn cần đưa ra luận điểm để xác định hướng đi cho bài cause and effect essay. Nó sẽ là điều bạn phải chứng minh trong suốt bài essay của mình.

Thông thường, luận điểm chỉ có một câu tùy thuộc vào nội dung bạn cần trình bày, và bao gồm cả nguyên nhân kết quả. 

Ví dụ bạn phải thảo luận về vấn đề “Stock market issues as a cause of the Great Depression” (Thị trường chứng khoán là nguyên nhân của cuộc Đại khủng hoảng), thì bạn có thể đưa ra câu luận điểm “Stock market instabilities, in part, led to the Great Depression” (Những bất động của thị trường chứng khoán một phần đã dẫn đến cuộc Đại khủng hoảng).

3.5. Lên outline viết cause and effect essay

Ngay sau khi thu thập đủ những dữ liệu cần thiết và đã quyết định chủ đề, bạn cần lên một dàn ý chi tiết. Điểm mấu chốt của một bài essay thành công là chọn được cấu trúc phù hợp để thể hiện. Dàn ý hoàn hảo sẽ giúp bạn viết bài essay một cách dễ dàng và tiết kiệm thời gian.

Sử dụng câu đầy đủ hoặc những cụm từ ngắn gọn để mô tả tất cả các ý mà bạn muốn trình bày trong bài tiểu luận. Hãy chia nó thành ba phần chính để phác thảo những ý chính của bài.

3.6. Cách viết cause and effect essay

Dựa vào dàn ý chi tiết, bạn nên bắt tay vào việc viết bài essay càng sớm càng tốt.

Introduction (Mở đầu)

Mục đích của phần này là giới thiệu cho người đọc chủ đề và ý tưởng về những gì mà bạn sẽ viết và cung cấp thông tin cơ bản về những nguyên nhân, ảnh hưởng của vấn đề. Phần mở đầu nên bao gồm:

 • Câu giới thiệu chủ đề: Bạn nên sử dụng một câu trích dẫn, một câu hỏi tu từ, một giai thoại hay một sự thật thú vị nhằm thu hút sự chú ý của người đọc ngay từ đầu bài essay.
 • Cung cấp thông tin cơ bản: Nếu chủ đề phức tạp, bạn nên thêm một số thông tin cơ bản để miêu tả rõ ràng về vấn đề sắp được thảo luận trong phần thân bài và liên kết nó với câu luận điểm bạn sắp trình bày.
 • Câu luận điểm: Thiếu câu này đồng nghĩa với việc bài essay của bạn sẽ bị thiếu trọng tâm. Hãy ghi lại câu luận điểm mà bạn đã xác định ở bước trên.

Body (Thân bài)

Lựa chọn một trong hai cấu trúc về cách viết cause and effect essay phía trên. Bạn có thể sắp xếp thông tin trong phần nội dung chính theo cách khác nhau, tùy thuộc vào mục tiêu của bạn.

Nếu bạn muốn đề cập đến cả nguyên nhân và ảnh hưởng, hãy bắt đầu với phần mô tả nguyên nhân trước và trình bày những ảnh hưởng sau. Mỗi một đoạn văn nên được dành cho một nguyên nhân hoặc một kết quả duy nhất.

Cách viết cause and effect essay
Cách viết cause and effect essay

Khi bạn phân tích nguyên nhân hoặc ảnh hưởng, bạn cũng cần đưa ra những giải thích, dẫn chứng hay ví dụ cụ thể để phục vụ lập luận của mình. Đảm bảo rằng nội dung bạn đề cập trong đoạn văn liên quan trực tiếp đến luận điểm và chủ đề tổng thể. 

Đừng quên sử dụng các cụm từ hoặc câu chuyển tiếp để chuyển từ nguyên nhân này sang nguyên nhân khác, từ ảnh hưởng này sang ảnh hưởng khác một cách trôi chảy.

Xem thêm: Cấu trúc và cách dùng Thus trong tiếng Anh

Một số từ ngữ thường được sử dụng cho bài cause and effect essay

 • The first cause of (Y) is (X)
 • The next reason is (X)
 • Because of (X), (Y)
 • As a result of (X), (Y)
 • As a consequence of (X), (Y)
 • because/since/as (X)
 • to result from (X)
 • (X) results in (Y)
 • to be the result of (X)
 • (Y) is due to (X)
 • Owing to (X), (Y)
 • (Y) is because of (X)
 • (Y) is the effect of (X)
 • (Y) is the consequence of (X)
 • Effect
 • The first effect of (X) is (Y)
 • Another result of (X) is (Y)
 • As a result, (Y)
 • As a consequence, (Y)
 • Consequently (Y)
 • Therefore, (Y)
 • Thus (Y)
 • Hence (Y)
 • (X) results in (Y)
 • (X) causes (Y)
 • (X) has an effect on (Y)
 • (X) affects (Y)
 • (X) is one of the causes of (Y)
 • (X) is the reason for (Y)

Conclusion (Kết luận)

Làm thế nào để kết thúc một bài cause and effect essay? 

 • Nêu lại câu luận điểm. Bạn nên chứng minh rằng các đoạn thân bài được kết nối chặt chẽ với luận điểm từ phần mở đầu.
 • Viết một câu kết luận. Giống như việc thu hút sự chú ý ở phần đầu, phần kết của bạn cũng phải sáng sủa và hấp dẫn. Trong một vài từ, hãy mô tả hiệu quả phần nghiên cứu của bạn và tầm quan trọng của các lập luận phía trên.

Hãy tìm đọc các ví dụ trên internet và xem xét cấu trúc hoặc từ vựng mà người viết thường sử dụng cho các kết luận của bài cause and effect essay để bài viết của bạn trở nên tốt hơn.

3.7. Kiểm tra và chỉnh sửa

Sau khi hoàn thành bài luận của mình, bạn nên quay lại đọc nó sau ít nhất một ngày. Lúc này, bạn sẽ có cái nhìn khách quan hơn và cũng dễ dàng nhìn ra được những lỗi chính, lỗi cấu trúc ngữ pháp,… so với ngay khi viết xong bài tiểu luận.

Để chắc chắn hơn, bạn có thể đưa một số bạn bè của bạn đọc thử và lắng nghe những nhận xét từ họ.

4. Một số cụm từ thường dùng trong viết Cause and Effect Essay

Bạn nên sử dụng các cụm từ nối, cụm từ chuyển tiếp bởi chúng đóng vai trò rất quan trọng, là cầu nối giữa các câu và giữa các đoạn khác nhau giúp cho tổng thể bài luận thêm chặt chẽ, logic.

Dưới đây là các cụm từ thường được sử dụng trong bài viết Cause and Effect Essay.

A cause of/ A reason for Một nguyên nhân / Một lý do cho
Affects/ influences Ảnh hưởng / ảnh hưởng
Another result is… Một kết quả khác là
As a consequence of ABC, XYZ takes plans / happens/shows up, etc. Như một hệ quả của ABC, XYZ có kế hoạch / xảy ra / hiển thị, v.v.
As a result of/ As a consequence of Do kết quả của/ Do hậu quả của
As a result/ consequence/ consequently/ hence/ therefore/ because of this Do đó
As a result/ Lead to the problem/ Can attribute to Kết quả là/ Dẫn đến sự cố/ Có thể thuộc tính
Be a result of/ be a consequence of/ follow from/ be due to Được tạo nên từ, gây ra bởi…
Because of/ Due to/ As a result of/ In view of Do…/ vì…
Because/ Since/ As Bởi vì/ Kể từ/ Như
Before… Now… Trước đó… hiện nay
Cause/ result in/ contribute to/ be the reason for/ be responsible for/ lead to Gây ra, dẫn đến…
Consequently/ Thus/ Therefore/ Hence/ For this reason Do đó/ Do đó/ Do đó/ Do đó/ Vì lý do này
Due to this/ Because of/ Owing to/ Lead to Do điều này/ Bởi vì/ Sở hữu/ Dẫn đến
Leads to/ gives rise to/ brings about Dẫn đến/ làm phát sinh/ mang lại

5. Kỹ năng cần có khi viết cause and effect essay

Dù bạn có tin hay không, viết tiểu luận là một cách thiết thực và hiệu quả để cải thiện các kỹ năng khác nhau mà bạn sẽ sử dụng trong suốt cuộc đời mình. Hãy xem các kỹ năng bạn sẽ phát triển được trong khi làm cause and effect essay nhé:

Xem thêm: Phân biệt Such as và Like nhanh và chuẩn nhất

Kỹ năng viết

Làm các bài tập khác nhau làm kỹ năng viết trở nên sắc bén và bài luận này không phải là ngoại lệ.

Kỹ năng tổ chức

Bạn sắp xếp các nguyên nhân và kết quả theo cách giữ cho người đọc quan tâm và tránh tạo thêm sự nhầm lẫn về chủ đề này. Trong khi nghiên cứu, bạn có thể xác định vô số nguyên nhân và ảnh hưởng. Kỹ năng tổ chức tốt là rất cần thiết để phân loại và đưa ý tưởng vào bài luận của bạn đúng cách.

Chú ý đến chi tiết

Bài essay không chỉ đề cập đến một nguyên nhân và hậu quả mà mọi người có thể nhìn thấy, nó đào sâu và làm nổi bật một số liên kết nhân quả mà chúng ta không dễ dàng nhận thấy. Để làm điều này, bạn cần chú ý đến chi tiết. Viết bài luận nhân quả thường xuyên sẽ làm sắc bén kỹ năng này và nó chỉ có thể có lợi cho bạn, đặc biệt là trong môi trường làm việc.

Tư duy khách quan

Không thiên vị là một kỹ năng tuyệt vời để áp dụng vì nó chỉ giúp bạn có trách nhiệm hơn. Vì thế đừng để cảm xúc của bạn can thiệp vào cách viết của bạn.

6. Bài mẫu cause and effect essay

Bài mẫu 1

Đề bài

The percentage of overweight children in western society has increased by almost 20% in the last ten years. Discuss the causes and effects of this disturbing trend.

Bài viết

Over the last ten years, western societies have seen close to a 20% rise in the number of children who are overweight. This essay will discuss some reasons why this has occurred and examine the consequences of this worrying trend.

Bài mẫu cause and effect essay 1
Bài mẫu cause and effect essay 1

The main cause of this problem is poor diet. Over the last decade, there has been a prolific increase in the number of fast-food restaurants. For example, on nearly every high street there is a MacDonald’s, Kentucky Fried Chicken and Pizza Hut. The food in these places has been proven to be very unhealthy, and much of the advertising is targeted at children, thus ensuring that they constitute the bulk of the customers of these establishments. However, it is not only due to eating out but also the type of diet many children have at home. A lot of food consumed is processed food, especially with regards to ready-made meals which are a quick and easy option for parents who are working hard.

The effects of this have been and will continue to be very serious. Firstly, there has been a large increase in health-related diseases amongst children, especially diabetes. This debilitating illness means a child has to be injected with insulin for the rest of their life. Not only this, very overweight children often experience bullying from other children, which may affect their mental health. The negative stigma of being overweight may also affect self-esteem.

To sum up, it is evident that there are several causes of obesity amongst children, and a variety of negative effects. Society must ensure steps are taken to prevent this problem from deteriorating further.

Bài mẫu 2

Đề bài

The percentage of overweight children in western society has increased by almost 20% in the last ten years. Discuss the causes and effects of this disturbing trend.

Bài viết

Over the last ten years, western societies have seen close to a 20% rise in the number of children who are overweight. This essay will discuss some reasons why this has occurred and examine the consequences of this worrying trend.

The main cause of this problem is poor diet. Over the last decade, there has been a prolific increase in the number of fast-food restaurants. For example, on nearly every high street there is a MacDonald’s, Kentucky Fried Chicken and Pizza Hut.

The food in these places has been proven to be very unhealthy, and much of the advertising is targeted at children, thus ensuring that they constitute the bulk of the customers of these establishments. However, it is not only due to eating out but also the type of diet many children have at home. A lot of food consumed is processed food, especially with regards to ready-made meals which are a quick and easy option for parents who are working hard.

The effects of this have been and will continue to be very serious. Firstly, there has been a large increase in health-related diseases amongst children, especially diabetes. This debilitating illness means a child has to be injected with insulin for the rest of their life. Not only this, very overweight children often experience bullying from other children, which may affect their mental health. The negative stigma of being overweight may also affect self-esteem.

To sum up, it is evident that there are several causes of obesity amongst children, and a variety of negative effects. Society must ensure steps are taken to prevent this problem from deteriorating further.

Xem thêm: Cấu trúc và cách dùng Whereas

Bài mẫu 3

Đề bài

Even though governments have worked hard to bring about improvements in the healthcare system, the overall standard of physical health in developed countries is decreasing. What are the potential reasons for this, and what are some of the long-term effects?

Bài viết

Health problems including heart disease, obesity, and diabetes are becoming more widespread in developed countries. There are several reasons contributing to this problem, as well as potentially drastic long-term effects.

Lifestyle choices are important and major causes of poor health in developed countries. These days, it is perhaps easier and cheaper to follow an unhealthy diet. For example, the recent boom in fast food restaurants and chains has enticed people to eat at these establishments rather than cooking healthy meals at home. Stress is another factor that has contributed to poor health. The fast-paced corporate culture and competitive work atmosphere make for a difficult work-life balance, resulting in little to no time for eating healthy or taking care of oneself. 

These lifestyle choices will have drastic long-term effects. If generations continue to partake in these unhealthy habits, they will continue on for generations to come. For instance, parents who have diabetes or are prone to obesity have a higher chance of passing these conditions on to their children, and so on. Consequently, these health problems could result in a higher cost of living. Due to increased demand for services, it is only natural that the health care industry would charge higher prices to its clients, resulting in higher costs. 

Poor lifestyle choices, ranging from unhealthy diets and higher stress, have certainly contributed to the decrease in health standards. If not properly taken care of, these problems could cause harmful long-term effects to future generations in terms of disease and a higher cost of living.

Bài mẫu 4

Đề bài

Even though governments have worked hard to bring about improvements in the healthcare system, the overall standard of physical health in developed countries is decreasing. What are the potential reasons for this, and what are some of the long-term effects?

Bài viết

Health problems including heart disease, obesity, and diabetes are becoming more widespread in developed countries. There are several reasons contributing to this problem, as well as potentially drastic long-term effects.

Bài mẫu cause and effect essay 4
Bài mẫu cause and effect essay 4

Lifestyle choices are important and major causes of poor health in developed countries. These days, it is perhaps easier and cheaper to follow an unhealthy diet. For example, the recent boom in fast food restaurants and chains has enticed people to eat at these establishments rather than cooking healthy meals at home. Stress is another factor that has contributed to poor health. The fast-paced corporate culture and competitive work atmosphere make for a difficult work-life balance, resulting in little to no time for eating healthy or taking care of oneself. 

These lifestyle choices will have drastic long-term effects. If generations continue to partake in these unhealthy habits, they will continue on for generations to come. For instance, parents who have diabetes or are prone to obesity have a higher chance of passing these conditions on to their children, and so on. Consequently, these health problems could result in a higher cost of living. Due to increased demand for services, it is only natural that the health care industry would charge higher prices to its clients, resulting in higher costs. 

Poor lifestyle choices, ranging from unhealthy diets and higher stress, have certainly contributed to the decrease in health standards. If not properly taken care of, these problems could cause harmful long-term effects to future generations in terms of disease and a higher cost of living.

Xem thêm: Cách dùng regardless of/ regarding to trong tiếng Anh

Bài mẫu 5

Đề bài

In the developed world, average life expectancy is increasing. What problem will this cause for individuals and society? Suggest some measures that could be taken to reduce the impact of ageing populations.

Bài viết

It is true that people in industrialisednations can expect to live longer than ever before. Although there will undoubtedly be some negative consequences of this trend, societies can take steps to mitigate these potential problems.

As people live longer and the populations of developed countries grow older, several related problems can be anticipated. The main issue is that there will obviously be more people of retirement age who will beeligible to receive a penson. The proportion of younger, working adults will be smaller, and governments will therefore receive less money in taxes in relation to the size of population. In other words, an ageing population will mean a greater tax burdenfor working adults. Further pressures will include a rise in the demand for healthcare, and the fact that young adults will increasingly have to look after their elderly relatives.

There are several actions that governments could take to solve the problems described above. Firstly, a simple solution would be to increase the retirement age for working adults, perhaps from 65 to 70. Nowadays, people of this age tend to be healthy enough to continue a productive working life. A second measure would be for governments to encourage immigration in order to increase the number of working adults who pay taxes. Finally, money from national budgets will need to be taken from other areas and spent on vital healthcare, accommodation and transport facilities for the rising numbers of older citizens.

In conclusion, various measures can be taken to tackle the problems that are certain to arise as the populations of countries grow older.

Bài mẫu 6

Đề bài

Nowadays more and more children are being brought up in single-parent families. What are the causes of this? What effects can be seen as a result of this?

Bài viết

All over the world it has become more often to raise the children in the families with only one parent. There seems to be two main causes involved, and a variety of damaging effects on people and on their future generation, which we will discuss here.

Probably the main factor of bringing up the children in this type of family is that the current generation does not appreciate family values. This means that people are not struggling to save such treasure as a family. After few conflicts, they just get a divorce, despite born child that needs the contribution of both parents. If parents spend more time with patience they will bring up their child as a well-mannered person with normal perception of ground rules.

The other major cause is accidental pregnancy. This happens because people do not consider about aftereffects of hanging out in nightclubs. Pregnant women therefore often bring up her child alone and she is forced to be a breadwinner for the family. So most of the time she cannot be immersed into education of the child and sometimes cannot be in touch with her own child. That may have big problems on the upbringing of the child.

There are, of course, negative effects of raise in single-parent families on future generation. The greatest of these is that the lack of educational processes from one of the parents might lead to having problems with pattern of behavior which is forming during the childhood. Another possible effect that loss of one parent can be the cause of disruption in codes of conduct. It can be the problem, leading to disrespectful behavior to other people and also can trigger outbreaks of violence in future generation .

Overall, we can see that divorces and accidental pregnancy are the main origins of the single-parent families and that the effects because of this inconsiderable changes lead to lack of the integral part of upbringing and can entail serious problems for next generation.  

Bài mẫu 7

Đề bài

Nowadays people around the world are choosing to self-medicate rather than seeing a doctor and using conventional medicine. What are the causes of this change and what effects can be seen as a result?

Bài viết

All over the world it has become common to protect yourself from doctors and try to be cured by self-medicine. This essay will discuss some reasons why this has occurred and examine the consequences of this trend.

The main cause of using self-treatment is that medicine nowadays is too expensive for people with average or low salary. This means that in many hospitals you can be ipped off for few procedures in order to detect the illness and prescribe the treatment. If doctors make prices more suitable then people will better attend hospitals and accept the tips and the remedies given by doctors. 

Bài mẫu cause and effect essay 7
Bài mẫu cause and effect essay 7

The other major cause is that the overwhelming majority do not trust doctors, thinking that the internet can be a great source of finding the way of treatment. Furthermore, they use these tips without any consultation of the high-qualified professionals in this area.

The effects of this have been and will continue to be serious for people and for next generations. The greatest of these is that remedies and pills can treat the illness but it also triggers the new disease, leading to more serious and damage consequences for the person’s organism. Another possible effect is that it can initiate disruption of microorganisms in human body and in consequence, may evoke degradation of some organs in a future generation, making them weak and dependent on permanent medicine.

To sum up, it is evident that there are several causes and a variety of negative effects on people. Society must ensure steps are taken to prevent this problem from increasing further.

Bài viết trên, hocsinhgioi đã giới thiệu đến bạn cách viết cause and effect essaycũng như cung cấp một số bài mẫu cho dạng bài này. Thông qua các kiến thức trên, hi vọng bạn có thể áp dụng cho bài viết của mình để nâng cao band điểm mong muốn trong quá trình luyện thi IELTS của mình. Chúc các bạn học tập tốt.

Câu đảo ngữ là kiến thức có tần suất xuất hiện thường xuyên trong các kỳ thi quan trọng như: TOEIC, IELTS, TOEFL và cả trong giao tiếp nữa. Cấu trúc của đảo ngữ khá dài và khó nhớ hết
Trong quá trình học IELTS Reading, việc biết cách viết bài Summary là một kỹ năng cực kì quan trọng. Không chỉ với những bạn mới học IELTS mà kể cả những bạn đã học lâu. Bài tập này đòi hỏi bạn
Bạn có phân biệt được sự khác biệt giữa cách dùng Like và As không? Cả Like và As đều là các liên từ đồng thời là giới từ, có ý nghĩa khá giống nhau nhưng khi sử dụng trong ngữ
Have to và Must là 2 cấu trúc ngữ pháp khá phổ biến trong tiếng Anh. Nghĩa của hai từ này gần giống nhau nhưng trong nhiều trường hợp have to và must lại có cách sử dụng khác nhau.
Câu bị động (Passive voice) là 1 trong những cấu trúc cơ bản không thể bỏ qua nếu bạn đang trong hành trình chinh phục những đỉnh cao mới trong TOEIC / IELTS / tiếng Anh. Để hiểu rõ cách

Similar Posts

9 Comments

 1. 228326 742629Greetings! Quick question thats completely off subject. Do you know how to make your web site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. Im trying to uncover a template or plugin that might be able to correct this issue. In the event you have any suggestions, please share. With thanks! 541378

 2. 409761 996482I like the valuable information you provide inside your articles. Ill bookmark your weblog and check once again here frequently. Im quite certain Ill learn a lot of new stuff right here! Finest of luck for the next! 132606

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *