Có nên luyện nghe tiếng anh qua phim? Vì sao? Xem ngay lý do sau

Phương pháp luyện nghe qua phim ảnh đã không xa lạ với các bạn học ngôn ngữ đặc biệt là tiếng Anh. Tuy nhiên, không phải cứ xem phim là sẽ cải thiện kỹ năng nghe. Vì vậy, để hiểu được cách luyện nghe tiếng Anh qua phim và trả lời câu hỏi có nên luyện nghe tiếng Anh qua phim không, hãy theo dõi bài viết này cùng Hocsinhgioi nhé.

Xem thêm các bài viết sau:

Học listening qua phim ảnhHọc listening qua phim ảnh
Học listening qua phim ảnh

1. Lí do nên luyện nghe tiếng Anh qua phim ảnh

1.1. Bạn có thể lựa chọn học tiếng qua phim đúng với sớ thích

Nếu bạn là một tín đồ của điện ảnh thì đây là một lí do tuyệt vời. Bởi khi học tiếng Anh qua phim bạn vừa có thể lựa chọn thể loại phim mà mình yêu thích, thưởng thức chúng vừa có thể cải thiện các kỹ năng trong tiếng Anh.

Việc lựa chọn phim không quá khó khăn vì bộ phim nào thì từ ngữ được sử dụng đều là ngôn ngữ nói hằng ngày. Bạn hoàn toàn có thể gia tăng vốn từ vựng và cách sử dụng tiếng Anh tự nhiên như người bản xứ. Đối với các phim liên quan đến các chuyên ngành học thì càng tuyệt vời hơn nữa, bạn vừa có thể trao dồi đam mê, kiến thức cho ngành học, vừa có thể sở hữu thêm lượng từ chuyên ngành thông qua phim.

1.2. Giúp bạn dùng từ ngữ tự nhiên hơn

Dù là loại phim nào, tất cả những kịch bản phim đều được viết dựa trên cách nói chuyện hằng ngày và sử dụng từ vựng thông dụng trong đời sống. Bạn có thể dễ dàng chắt lọc và lựa chọn các từ vựng thông dụng và cách áp dụng cách từ vựng đó.

Đối với tiếng Anh, văn nói và văn viết có sự khác biệt. Trong văn viết cần chỉnh chu hơn, trong khi văn nói lại thường sử dụng các idioms, các cấu trúc ngắn gọn. Qua phim ảnh, bạn học tiếng Anh có thể học những từ vựng mới, cách biểu đạt cảm xúc, giao tiếp và sử dụng các cấu trúc câu như người bản ngữ.

1.3. Vừa luyện nghe, vừa luyện nói

Thông thường, các bạn học tiếng Anh đều gặp phải khó khăn đó là biết từ vựng đó nhưng khi nghe lại không thể nghe ra được hoặc khi nói không thể nghĩ ra được.

Việc không nghe được thường là bởi vì bạn đã phát âm sai hoặc không biết cách luyến láy, sử dụng của người bản xứ. Học tiếng Anh qua phim thường xuyên sẽ giúp bạn tìm và sửa những lỗi sai trong phát âm một cách tự nhiên. Khi đã quen, việc nghe sẽ trở nên dễ dàng hơn và cũng giúp bạn nói tiếng Anh tự tin hơn.

1.4. Quen với nhiều chuẩn âm khác nhau

Trên thực tế, tiếng Anh không chỉ có chuẩn giọng Anh – Mỹ, mà còn có nhiều loại giọng khác. Vì vậy khi học trên trường lớp, bạn chỉ được học cách phát âm và cách nói của Anh – Mỹ hoặc Anh – Anh nên khi nghe thường gặp phải khó khăn.

Trên phim ảnh, các nhân vật thường nói tiếng Anh theo nhiều kiểu, một vài người còn đến từ những quốc gia không nói tiếng Anh nên họ sẽ mang một chuẩn giọng đặc trưng và khó nghe để hiểu ngay lập tức. Vì tiếng Anh là một ngôn ngữ quốc tế, bạn sẽ học được cách nghe các giọng khác nói tiếng Anh. Nếu làm được điều này, kĩ năng nghe hiểu của bạn sẽ càng ngày càng tiến bộ hơn.

1.5. Phát triển khả năng đoán từ

Trong một bộ phim, ngoài phụ đề tiếng Việt dịch theo lời nói của nhân vật thì các chi tiết khác trên phim mặc dù có tiếng Anh nhưng đôi khi không được dịch. Việc đó khiến bạn phải động não và suy luận từ đó mang nghĩa là gì. Đây là cách rất hiệu quả để ghi nhớ và khi ghi nhớ được bạn sẽ tự động học được cách áp dụng vào tình huống cụ thể.

Ngoài ra, nếu xem phim tiếng Anh không có phụ đề tiếng Việt, những từ tiếng Anh bạn nghe hoặc thấy ở phụ đề tiếng Anh mà không hiểu nghĩa, bạn cũng sẽ suy luận và học được cách sử dụng chúng.

2. Khuyết điểm khi học tiếng Anh qua phim ảnh

Xem ngay bài viết:6 sai lầm mắc phải khi luyện nghe tiếng Anh – Khắc phục ra sao

Học tiếng Anh qua phim ảnh quả thật có rất nhiều ưu điểm. Tuy nhiên, luyện nghe qua phim không hề dễ. Bởi độ dài của phim đều từ 20 phút đến 2 tiếng. Việc này khiến hàm lượng nội dung học nghe là rất cao. Nó gần như không phù hợp với những người có trình độ nghe trung bình và kém.

Khi khả năng nghe hiểu chưa tốt, việc theo dõi phim mà không có phụ đề không hề dễ dàng. Phần đông người luyện nghe tiếng Anh qua phim sẽ không hiểu gì khi không bật phụ đề, dễ nản và từ bỏ, dẫn tới việc luyện nghe trở nên không hiệu quả.

Ngược lại, khi bật phụ đề và xem phim cũng mang đến những khuyết điểm trong việc luyện nghe. Bởi đôi khi bạn đang quá tập trung vào nội dung phim, bạn không muốn phân bổ sự tập trung đó vào việc luyện nghe. Điều này khiến hiệu quả gần như bằng không.

Một số trang web, hỗ trợ bạn bật phụ đề song ngữ Anh –Việt. Bạn vừa có thể xem từ tiếng Anh và vừa có thể hiểu được nghĩa tiếng Việt ngay lập tức. Tuy nhiên cách này cũng chỉ dành cho những bạn có nền tảng tiếng Anh tốt rồi. Vì nếu chưa tốt, vốn từ vựng chưa có nhiều, bạn sẽ phải dừng lại để đọc qua cả 2 câu đó. Việc đó làm bạn dễ nản và bắt đầu lười biếng bởi bộ phim kéo dài quá lâu.

3. Cách học tiếng Anh qua phim ảnh

3.1. Cách học Listening qua phim cho người mới bắt đầu

 • Bước 1: Chọn thể loại phim yêu thích

Với trình độ sơ cấp, bạn nên chọn xem những bộ phim dễ, đơn giản và có chủ đề gần gũi với đời sống như chủ đề gia đình, bạn bè. Các bộ phim như Begin Agan, Extra English và The Intern đều có nội dung đơn giản, dễ hiểu, phù hợp với trình độ mới bắt đầu.

 • Bước 2: Xem phim với phụ đề tiếng Việt 

Việc xem phim với phụ đề tiếng Việt sẽ giúp bạn hiểu nội dung phim trước khi bắt đầu học chuyên sâu.

 • Bước 3: Xem lại phim với phụ đề tiếng Anh hoặc song ngữ Anh-Việt
 • Bước 4: Chọn đoạn phim dễ nghe nhất để luyện tập

Bạn hãy tua lại đoạn phim được chọn và xem đi xem lại thật nhiều lần để hiểu hết nội dung của đoạn phim. Bạn cũng đừng quên chọn tốc độ chậm để nghe dễ dàng hơn. 

Sau đấy, thực hành luyện nói nhại và luyện nghe auto-pause từng câu cho tới khi thành thục cả đoạn phim.

 • Bước 5: Xem lại phim và ôn tập từ vựng

Sau khi học xong với các đoạn phim quan trọng, bạn tiếp tục xem lại bộ phim thêm nhiều lần để luyện kỹ năng nghe. Ở lần xem thứ ba này, bạn bật phụ đề song ngữ để xem. Và lần xem cuối cùng thì hãy thử tắt phụ đề tiếng Việt, chỉ xem phim với phụ đề tiếng Anh.

3.2. Lưu ý khi học tiếng Anh qua phim

Xem ngay bài viết: Cách luyện nghe IELTS Listening hiệu quả – Chia sẻ kinh nghiệm

Bạn có thể thực hiện như các bước trên để có thể học tiếng Anh qua phim một cách hiệu quả. Tuy nhiên việc này chỉ dễ dàng khi bạn đã có nền tảng tiếng Anh tốt. Còn đối với các bạn có trình độ trung bình và kém thì sẽ tốn rất nhiều thời gian mà việc xem đi xem lại nhiều lần còn gây nên cảm giác ức chế.

Chính vì vậy, để học tiếng Anh qua phim ảnh bạn cần phải xác định được khả năng mình đang ở mức nào để lựa chọn phương pháp học hiệu quả nhất.

Bạn có thể xây dựng kế hoạch học tiếng Anh qua phim như sau:

Với những ai đang muốn học tiếng Anh giao tiếp vỡ lòng, bạn hãy chọn một phim ngắn thay vì phim dài để tránh bị “ngợp”. Mỗi ngày bạn có thể thu xếp tầm 1 đến 3 tiếng để xem phim, tùy thuộc vào mục tiêu và khối lượng thời gian bạn muốn đầu tư vào việc học. 

Giai đoạn giao tiếp vỡ lòng là giai đoạn quan trọng và cũng khó khăn nhất đối với người học ngôn ngữ. Bạn có thể sẽ phải cần từ 3 tới 6 tháng để tập trung luyện phản xạ nghe, nói. Vượt qua giai đoạn này rồi thì bạn sẽ thấy các giai đoạn học tiếp theo cực kỳ nhàn hạ và dễ dàng. 

Một số lời khuyên dành cho các bạn mới bắt đầu học tiếng Anh qua phim:

 • Chọn một bộ phim ngắn khoảng 20 phút để bắt đầu học. 
 • Dành ra 1-2 tiếng tập trung học với phim theo các bước ở phần “Cách học tiếng Anh qua phim cho người mới bắt đầu”
 • Dành ra tầm 1 tiếng ôn tập từ vựng đã lưu
 • Dành thêm 1-2 tiếng để tắm ngôn ngữ bằng cách nghe đi nghe lại nội dung đã học lúc bạn đang làm các việc khác như rửa bát, đi bộ, tập thể dục,… Lúc này bạn sẽ nghe bị động mà không cần tập trung vào lời thoại.

Bên cạnh đó, việc đặt mục tiêu học đóng vai trò rất quan trọng trong việc tạo động lực. Bạn có thể đặt mục tiêu mỗi ngày luyện tập với 1 tập phim 20 phút hoặc 2,3 ngày học nhuần nhuyễn 1 tập phim. Như vậy bạn sẽ cố gắng hoàn thành mục tiêu đó và nhanh chóng cải thiện kỹ năng tiếng Anh hơn.

Luyên nghe tiếng Anh qua phimLuyên nghe tiếng Anh qua phim
Luyên nghe tiếng Anh qua phim

Học tiếng Anh qua phim không phải là phương pháp quá xa lạ, bạn có thể áp dụng các cách học mà Hocsinhgioi đã cung cấp ở trên để việc học đạt hiệu quả hơn. Tuy nhiên cần chú ý đến những lời khuyên mà tienganhduhoc.vn đã lưu ý về đối tượng để có thể lựa chọn phương pháp học phù hợp với mình nhất. Hy vọng bài viết đã cung cấp những thông tin hữu ích đến các bạn. Chúc các bạn học tốt.

Similar Posts

170 Comments

 1. You really make it appear so easy along with your presentation but I to find this topic
  to be really one thing which I feel I might never understand.
  It kind of feels too complex and very broad for me.
  I am looking ahead for your next publish, I’ll attempt to get the grasp
  of it!

 2. Hello, I do believe your web site might be having web browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine however,
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping
  issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, wonderful website!

 3. Greate post. Keep posting such kind of information on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve done an excellent job. I will
  certainly digg it and personally suggest to my friends.

  I’m confident they’ll be benefited from this site.

 4. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your
  web page yet again.

 5. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Firefox, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, wonderful blog!

 6. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience
  over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the
  same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 7. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to
  be running off the screen in Firefox. I’m not sure if
  this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 8. hi!,I like your writing so much! share we communicate extra approximately
  your article on AOL? I need a specialist on this space to unravel my problem.
  Maybe that’s you! Having a look ahead to peer you.

 9. Howdy superb blog! Does running a blog similar to this require a massive amount work?
  I’ve virtually no knowledge of coding but I was hoping
  to start my own blog soon. Anyhow, should you have any recommendations or techniques for new
  blog owners please share. I know this is off topic
  however I simply wanted to ask. Cheers!

 10. Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established
  blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty fast. I’m thinking
  about creating my own but I’m not sure where to
  start. Do you have any points or suggestions? Thanks

 11. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it is
  rare to see a great blog like this one these days.

 12. Nice blog here! Also your website loads up fast! What host are you
  using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site
  loaded up as quickly as yours lol

 13. Great article! This is the kind of info that are meant to be shared around the
  web. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this put up
  higher! Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 14. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without
  a doubt donate to this outstanding blog! I suppose
  for now i’ll settle for book-marking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates
  and will share this blog with my Facebook group.

  Talk soon!

 15. First of all I would like to say superb blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.

  I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior to
  writing. I have had a tough time clearing my thoughts in getting my thoughts out.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be
  wasted just trying to figure out how to begin.
  Any ideas or hints? Cheers!

 16. Nice weblog right here! Additionally your web site a lot up fast!
  What host are you using? Can I get your associate hyperlink for your host?
  I desire my site loaded up as fast as yours lol

 17. Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or
  vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as
  yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to send me an email.

  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 18. May I simply just say what a relief to find somebody who
  really knows what they are talking about on the net.
  You certainly realize how to bring an issue
  to light and make it important. More and more people ought
  to look at this and understand this side of your story. I was surprised that you’re not more popular given that you surely possess
  the gift.

 19. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 20. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  a few months of hard work due to no back up. Do you have any
  solutions to protect against hackers?

 21. hello!,I like your writing very so much! percentage
  we communicate more about your post on AOL? I need an expert
  on this area to unravel my problem. Maybe that’s you!
  Looking forward to see you.

 22. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Superb work!

 23. Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you present.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
  Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 24. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good success. If you know of any please share.
  Thank you!

 25. I was recommended this web site via my cousin.
  I’m now not certain whether this publish is written by means of him
  as nobody else know such precise approximately my problem.
  You’re incredible! Thanks!

 26. Having read this I believed it was really informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put this information together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments.

  But so what, it was still worthwhile!

 27. You actually make it appear really easy along with your presentation but I to find this matter to be
  actually one thing which I feel I’d by no means understand.
  It sort of feels too complicated and extremely wide
  for me. I am looking ahead in your subsequent post, I’ll attempt to get the grasp of it!

 28. Its like you read my mind! You appear to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but
  other than that, this is excellent blog. A great read.
  I’ll certainly be back.

 29. Thank you a lot for sharing this with all people you really know
  what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also consult with my site =).
  We could have a link change agreement among us

 30. Thanks , I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the
  greatest I have found out till now. However, what concerning
  the bottom line? Are you certain concerning the source?

 31. I was wondering if you ever considered changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people
  could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.

  Maybe you could space it out better?

 32. I do agree with all of the ideas you’ve offered in your post.
  They’re really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are too brief for novices. May just you please lengthen them a
  little from subsequent time? Thanks for the post.

 33. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of
  the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be book-marking
  it and checking back frequently!

 34. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your
  article. But wanna remark on some general things, The site style is great, the
  articles is really nice : D. Good job, cheers

 35. Hi, Neat post. There’s a problem along with your web site
  in internet explorer, could test this? IE still
  is the market chief and a large part of other folks will
  leave out your excellent writing because of this problem.

 36. Howdy I am so happy I found your blog page, I really found you by error,
  while I was searching on Bing for something else, Anyhow I am here now
  and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round thrilling blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to
  look over it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the excellent b.

 37. Thanks for another fantastic post. The place else may just anybody get that kind of info in such an ideal way of
  writing? I have a presentation next week, and I’m at the
  search for such information.

 38. First of all I would like to say great blog! I had a
  quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts
  before writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my
  thoughts out. I truly do take pleasure in writing
  but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to
  figure out how to begin. Any recommendations or tips? Cheers!

 39. I will right away grab your rss as I can not in finding
  your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me recognize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 40. I do consider all the ideas you’ve offered for your
  post. They’re very convincing and will definitely work.

  Still, the posts are too short for starters.
  May you please extend them a little from next time?
  Thanks for the post.

 41. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 42. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely
  well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your
  useful information. Thanks for the post. I will certainly
  return.

 43. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and tell you I really enjoy reading your posts.

  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover
  the same topics? Thanks for your time!

 44. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really good articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write
  some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an e-mail if interested. Cheers!

 45. I’ll immediately grab your rss as I can’t to find
  your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.

  Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 46. Hi there just wanted to give you a quick heads
  up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 47. You can definitely see your expertise within the work you
  write. The arena hopes for even more passionate writers like you
  who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 48. Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed
  reading it, you might be a great author. I will always bookmark your blog and will eventually come back later
  on. I want to encourage you to ultimately continue your great
  posts, have a nice holiday weekend!

 49. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very
  difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
  I must say you have done a fantastic job with this. In addition, the blog loads super quick
  for me on Chrome. Superb Blog!

 50. Definitely imagine that which you said. Your favourite reason appeared to be at
  the internet the easiest thing to understand of. I say to you, I definitely get annoyed
  whilst other folks consider concerns that they plainly do not recognise about.

  You managed to hit the nail upon the highest as smartly
  as defined out the entire thing with no need side-effects , people can take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 51. Hi there exceptional website! Does running
  a blog like this take a massive amount work? I’ve virtually
  no knowledge of coding however I had been hoping to start
  my own blog in the near future. Anyways, should
  you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off subject but I just had to ask. Appreciate it!

 52. After going over a handful of the articles on your website, I seriously
  like your technique of writing a blog. I saved as a favorite
  it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website as well and let me know your opinion.

 53. Everything wrote made a great deal of sense. But, what about
  this? suppose you were to create a killer headline?
  I ain’t saying your information isn’t solid., but what if you added something that grabbed folk’s attention? I
  mean Có nên luyện nghe tiếng anh qua phim? Vì sao?
  Xem ngay lý do sau 2024 is kinda boring.

  You could peek at Yahoo’s front page and note how they
  write news headlines to get viewers to open the links.

  You might try adding a video or a related pic or two to get readers excited about what you’ve got
  to say. In my opinion, it might make your website a little livelier.

 54. Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your
  site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my apple iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue.
  If you have any recommendations, please share.
  With thanks!

 55. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and
  sources back to your weblog? My website is in the very same area of
  interest as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here.

  Please let me know if this ok with you. Cheers!

 56. I think that everything posted was very reasonable. However, what about this?
  suppose you were to create a killer headline? I ain’t suggesting your information isn’t solid, but what if you added a post title that grabbed people’s attention? I mean Có nên luyện nghe tiếng anh qua phim?
  Vì sao? Xem ngay lý do sau 2024 is a little vanilla. You ought to peek at Yahoo’s home page and see how they create
  news titles to get people interested. You might add a related video
  or a picture or two to grab people interested about
  everything’ve got to say. Just my opinion, it might bring your website a little livelier.

 57. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the
  internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people think
  about worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the
  whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 58. It’s really a great and useful piece of information. I am happy that you shared this helpful information with us.

  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 59. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical points using this site, since I experienced
  to reload the website a lot of times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much
  more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon.

 60. Good day! This is my first comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thanks!

 61. I feel that is one of the such a lot important info for me.
  And i am happy reading your article. However wanna statement on few normal things, The website taste is perfect, the articles is
  in point of fact nice : D. Just right task, cheers

 62. Hello, Neat post. There is a problem along with your site in web explorer, may test this?
  IE still is the market chief and a big element of other folks will leave out your magnificent writing
  due to this problem.

 63. When someone writes an paragraph he/she keeps the thought of a user in his/her
  mind that how a user can understand it. Thus that’s why
  this post is amazing. Thanks!

 64. Somebody essentially help to make severely posts I would state.
  This is the very first time I frequented your web page and up to now?
  I surprised with the research you made to make this actual submit incredible.
  Excellent task!

 65. whoah this blog is fantastic i like studying your articles.
  Stay up the great work! You know, many persons are
  searching around for this info, you could help
  them greatly.

 66. Hi would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I
  must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable
  price? Thanks a lot, I appreciate it!

 67. hello!,I really like your writing very a lot! share
  we keep in touch more about your post on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem.
  May be that is you! Taking a look forward to see you.

 68. I got this web page from my friend who shared with me on the topic of this web page and at the moment
  this time I am visiting this site and reading very informative articles or
  reviews at this time.

 69. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all
  is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice
  would be greatly appreciated. Thanks

 70. I feel that is among the most significant info for me. And i’m satisfied reading your
  article. However want to commentary on some general issues, The site style is great, the articles is
  truly nice : D. Just right task, cheers

 71. Somebody essentially assist to make severely articles I would state.
  This is the first time I frequented your web page and
  so far? I surprised with the analysis you made to make this actual
  post amazing. Excellent task!

 72. Its such as you read my thoughts! You appear
  to understand a lot about this, such as you wrote the guide in it or something.
  I believe that you simply can do with some % to pressure the message
  home a bit, however instead of that, that is wonderful blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 73. Hmm it looks like your site ate my first comment (it
  was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger
  but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for
  newbie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 74. Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The entire look of your
  site is great, as smartly as the content material!

 75. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re
  just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of to keep it
  sensible. I can’t wait to read far more from you. This is actually a great website.

 76. After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from
  now on every time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  Perhaps there is a way you are able to remove me from that
  service? Appreciate it!

 77. I’m no longer certain where you’re getting your info, however good topic.

  I needs to spend a while learning much more or
  figuring out more. Thank you for magnificent info I used to
  be in search of this information for my mission.

 78. After going over a handful of the blog articles on your website, I
  seriously like your technique of blogging. I book marked it to my bookmark site list
  and will be checking back in the near future.
  Please visit my website too and tell me what you think.

 79. Just desire to say your article is as astounding. The clearness in your
  post is just cool and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and
  please carry on the rewarding work.

 80. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog
  like this one these days.

 81. Admiring the time and energy you put into your blog and detailed information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same old rehashed information. Great read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds
  to my Google account.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *