Chia sẻ 7 Lý do khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phục

Hiện nay, tiếng Anh đã trở thành một phần quen thuộc với tất cả các bạn học sinh, sinh viên hay kể cả người đã đi làm và đặc biệt hơn là học tiếng Anh IELTS đã dần trở thành một mục tiêu quan trọng mà chúng ta đề ra. 

Mình là Thùy Linh – SV năm 2 trường Đại học Quốc Tế-ĐHQG TP. HCM, bắt đầu từ năm nhất đại học khi trúng tuyển ngành ngôn ngữ Anh của trường Đại học Quốc Tế, mình đã đề ra mục tiêu học IELTS cho bản thân. Với những kinh nghiệm trong quá trình ôn luyện và học IELTS của mình mong rằng bài viết 7 Lý do khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phục dưới đây sẽ như một bài review nhỏ về quá trình ôn thi IELTS của mình để gửi tới các bạn tham khảo. 

Xem thêm bài viết đang được quan tâm:

7 Lý do khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phục

Có lẽ là bạn đang thắc mắc là tại sao không ít hơn hoặc nhiều hơn con số 7. Nhưng thật ra con số này là đến từ bản thân mình, mình nhận thấy rằng có rất nhiều bạn gặp phải những vấn đề này trong quá trình ôn tập cũng như lúc mới luyện thi IELTS gặp phải nên muốn chia sẻ đến các bạn. 

Chia sẻ 7 Lý do khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phụcChia sẻ 7 Lý do khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phục
Chia sẻ 7 Lý do khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phục

Mình hiểu rằng với những bạn vẫn đang tìm hiểu về học IELTS ban đầu sẽ cảm thấy rất bỡ ngỡ về IELTS. Vì vậy trước tiên chúng ta sẽ cùng tìm hiểu IELTS là gì nhé.

IELTS viết tắt cho International English Language Testing System, tạm dịch là Hệ thống Kiểm tra Anh ngữ Quốc tế với 4 kỹ năng Nghe, Nói, Đọc và Viết. IELTS là cuộc thi kiểm tra trình độ thông thạo Anh ngữ quan trọng và phổ biến nhất thế giới cho mục đích học tập, làm việc và định cư với hơn hai triệu thí sinh dự thi.

Luyện thi tiếng Anh không phải là việc làm đơn giản, ai cũng biết như vậy. Vì không phải là một dân chuyên Anh chính hiệu nên ngay lúc mới bắt đầu ôn luyện IELTS mình cũng đã gặp phải một số khó khăn và mình nghĩ hầu hết các bạn newer cũng giống như mình,  dưới đây là 7 khó khăn phổ biến khi ôn tập và luyện thi tiếng Anh mà mình đã tìm hiểu và đúc kết từ bản thân có được.

1. Chưa tìm được phương pháp học phù hợp

Đúng vậy, việc có một phương pháp học phù hợp cho bản thân là rất cần thiết trong việc học tập nói chung cũng như luyện thi IELTS nói riêng.

Với tốc độ truyền tải của Internet như hiện nay, việc tìm kiếm được tài liệu ôn và luyện thi IELTS không phải là điều khó khăn gì. Chúng ta thường có xu hướng muốn đạt kết quả nhanh nhưng thật ra” dục tốc thì bất đạt”. Việc nhiều bạn quá vội vàng cứ lao vào học một cách vô thức mà không chịu tìm hiểu về mình cần gì và muốn gì khi học IELTS cũng như việc chuẩn bị kỹ lưỡng, lựa chọn phương pháp học phù hợp với bản thân. Khiến chúng ta mất nhiều thời gian, công sức nhưng không mang về kết quả gì.

Vì thế rút kinh nghiệm các bạn đi trước, mọi người cần nhớ để đạt được kết quả cao trong kỳ luyện thi tiếng Anh IELTS, thì việc đầu tiên bạn cần làm là phải xác định phương pháp học nào là phù hợp với năng lực, thời gian, sở thích của bản thân. Ví dụ như bạn có thể chọn ôn luyện tiếng Anh tại nhà, học với gia sư hoặc đăng ký khóa luyện thi tiếng Anh tại các Trung tâm anh ngữ.

Nếu bạn cảm thấy mình phù hợp với phương pháp học nào thì nên lựa chọn và lập ra một kế hoạch ôn luyện cụ thể ngay sau đó.

Hãy đừng vội lao vào học IELTS ngay mà bạn nên tìm hiểu bạn học IELTS cho mục đích gì học tập hay làm việc. Hãy test thử trình độ tính Anh mình đang ở mức nào trước khi bước vào ôn luyện IELTS.

Không có mục tiêu rõ ràng là việc rất nguy hiểm trong quá trình học tậpKhông có mục tiêu rõ ràng là việc rất nguy hiểm trong quá trình học tập
Không có mục tiêu rõ ràng là việc rất nguy hiểm trong quá trình học tập và cũng là khó khăn khi học tiếng Anh IELTS

2. Không có lòng kiên trì luyện thi tiếng Anh

Đây là khó khăn mà đa số các bạn mới bắt đầu luyện thi tiếng Anh đều gặp phải. Mình tìm hiểu thấy rằng việc luyện thi không thể vội vàng mà phải có lòng kiên trì, sự cố gắng. Bạn hãy nghĩ đến mục đích ôn luyện của mình để tạo ra động lực cho bản thân. 

Cũng không nên gò bó, ép buộc bản thân phải nghe hay đọc các bài tiếng Anh hàng giờ liền. Vì tiếng Anh là ngôn ngữ, cũng giống như tiếng Việt vậy. Vì vậy đừng tạo áp lực hay bất kì sự căng thẳng, mệt mỏi nào cho bản thân vì điều đó không thể mang lại kết quả cao, chỉ khiến bạn mất nhiều thời gian, công sức mà thôi.

Hãy ôn luyện khi tinh thần cảm thấy thoải mái, tự suy nghĩ, tìm tòi, tạo ra những phương pháp học tự nhiên, vừa học vừa chơi, học cùng bạn bè… Đó là cách giúp bạn tiếp thu kiến thức nhanh nhất, mà không hề cảm thấy nhàm chán, mệt mỏi.

3. Hạn chế vốn từ vựng

Việc khó khăn khi học tiếng Anh IELTS thứ 3 là học quá quan trọng vào ngữ pháp tiếng Anh và chúng ta đã quen với điều đó khi học ở các cấp học dưới, nên việc nuôi dưỡng vốn từ vựng dường như ít được sự quan tâm của chúng ta hơn. Chúng ta sẽ gặp khó khăn trong việc ôn luyện vì vốn từ vựng quá ít hoặc bản thân chỉ biết các từ vựng chuyên ngành nhưng lại hạn chế về từ vựng thông dụng trong cuộc sống. Chính điều đó, khiến bản thân chúng ta dễ rơi vào tình trạng chán nản, thất vọng về bản thân và từ bỏ mục đích ban đầu.

Qua quá trình học tiếng Anh lâu dài mình nhận ra rằng từ vựng là nền tảng là chìa khóa trong luyện thi tiếng Anh IELTS. Thế nên, hãy bắt đầu học những từ vựng gần gũi với cuộc sống, thường sử dụng trong giao tiếp. Bạn phải kết hợp học từ mới có lựa chọn, thường xuyên ôn bài và quan trọng phải thực hành, sử dụng những từ, cụm từ đã học được vào trong cuộc hội thoại, giao tiếp hàng ngày của mình hoặc tự nói một mình để tăng khả năng phản xạ.

Một ngày bạn chỉ cần học 5 – 10 từ vựng, sau một thời gian ngắn vốn từ vựng của bạn sẽ cải thiện rõ rệt, giúp quá trình luyện thi tiếng Anh trở nên dễ dàng, thoải mái.

4. Không tự tin khi luyện nói tiếng Anh

Trong lộ trình luyện thi tiếng Anh của bản thân, đây là khó khăn khi học tiếng anh nhất mà mình gặp phải, vì không được nghe nói tiếng Anh từ sớm nên mình đã sốc và ban đầu rất ngại nói tiếng Anh. Và mình có rất nhiều bạn cũng giống mình. Sau một thời gian tự tìm hiểu và khắc phục thì mình nhận ra rằng nguyên nhân chính là do chúng ta thiếu sự thiếu tự tin, có thể chúng ta biết cần phải nói gì nhưng không biết cách hệ thống đâm ra không can đảm để nói trước đám đông, lâu dần sẽ hình thành thói quen, khiến bản thân cảm thấy chán nản, dễ bỏ cuộc giữa chừng.

Việc không tự tin nói trước đám đông là một rào cản lớn trong quá trình họcViệc không tự tin nói trước đám đông là một rào cản lớn trong quá trình học
Việc không tự tin nói trước đám đông là một rào cản lớn trong quá trình học

Để khắc phục khó khăn lớn này, ngay từ khi bước vào kỳ ôn luyện bạn nên lập kế hoạch học phần Speaking thật cụ thể. Trước tiên hãy học cách phát âm tiếng Anh thật thành thạo học nguyên âm, phụ âm, nguyên âm đôi,… so sánh các cặp âm với nhau sau đó hãy cố gắng nói thật nhiều, thường xuyên trò chuyện cùng bạn bè, thầy cô, người bản xứ bằng tiếng Anh với những câu thoại đơn giản, cố gắng dành thời gian luyện tập mỗi ngày.

Chỉ sau một thời gian bạn sẽ phá bỏ rào cản do chính mình tạo ra, cảm thấy bản thân mạnh dạn hơn, thoải mái, tích cực hơn trong suy nghĩ, không sợ sai, không xấu hổ khi nói tiếng Anh.

5. Không có thời gian ôn luyện

Nếu bạn không thể dành thời gian luyện thi tiếng Anh thì rất khó để đạt được kết quả tốt và đây là khó khăn khi học tiếng anh của những người đi làm,…

Vậy phải giải quyết thế nào? Theo mình thấy, nếu bạn không có thời gian ôn luyện, bạn có thể tham gia các khóa học tiếng Anh, khóa luyện thi IELTS dành cho người bận rộn ở các trung tâm Anh ngữ luyện thi IELTS uy tín như IELTS Vietop.

Nên nhớ hãy lựa chọn những cơ sở uy tín, ở đó sẽ có đội ngũ giáo viên bản xứ giàu kinh nghiệm, cùng phương pháp học hiện đại, giúp học viên tiếp thu bài nhanh, học được nhiều kiến thức bổ ích, để tự tin bước vào các kỳ thi tiếng Anh IELTS sắp tới

6. Khó khăn trong quá trình luyện thi IELTS 4 kỹ năng

IELTS là kỳ thi tập trung vào 4 kỹ năng là nghe nói đọc viết, nó khác xa so với việc chỉ tập trung vào ngữ pháp và từ vựng cơ bản mà chúng ta được học ở các lớp dưới. Vì vậy mà khi mới ôn tập và luyện thi IELTS chúng ta thường sẽ gặp những khó khăn nhất định trong việc tạo thói quen luyện tập cả 4 kỹ năng này. 

Vì vậy cách giải quyết nhanh nhất là hãy đưa tiếng Anh vào thực tế, tức là ví dụ bạn thích nghe nhạc vậy hãy tập nghe nhạc bằng tiếng Anh, có thể ban đầu bạn không hiểu nhiều. Nhưng hãy cứ nghe và chép ra những câu tâm đắc trong bài hát đó phân tích giải nghĩa từ vựng, ngữ pháp quan trọng. Hãy để tiếng Anh là một phần trong cuộc sống của bạn chứ không phải chỉ để thi lấy tấm bằng IELTS.

Xem thêm:
Tổng hợp đề thi thử IELTS 2020 – Típ mẹo làm bài thi IELTSKinh nghiệm học tiếng anh: 4 kỹ năng Nghe, Nói, Đọc, ViếtHọc IELTS 5.0 mất bao lâu và học IELTS có khó không – Cần làm gì

7. Bơi trong vô vàn những tài liệu IELTS

Trong quá trình học tập và ôn luyện IELTS, mình nhận ra một điều rằng, tài liệu ôn thi IELTS các bạn không thiếu (thậm chí rất nhiều). Tuy nhiên, việc tìm cho mình một bộ tài liệu ôn thi IELTS cũng như phương pháp học tập tốt mới chính là điều quan trọng nhất dành của kì thi IELTS. Việc có quá nhiều nguồn tài liệu để tham khảo cũng khiến chúng ta gặp không ít khó khăn trong quá trình ôn luyện. Vì vậy lời khuyên của mình là nên tham khảo giáo viên những người có chuyên môn tiếng Anh để có thể giúp bạn chọn ra tài liệu phù hợp nhất với bản thân với trình độ hiện tại của mình.

Qua đây ta có thể thấy, để có được kết quả luyện thi tiếng Anh tốt thì điều quan trọng nằm ở sự cố gắng, kiên trì, lòng quyết tâm của mỗi người. Cùng với đó là sự kết hợp phương pháp ôn luyện phù hợp thì chắc chắn bạn sẽ hoàn thành kỳ thi xuất sắc.

5 tips chia sẻ kinh nghiệm học IELTS hiệu quả giúp bạn đạt band điểm cao trong kỳ thi IELTS

Mình luôn tâm niệm trong quá trình ôn luyện IELTS rằng “IELTS is a test of your English skills, and English is a difficult language to learn!” để luôn đặt bản thân dưới một áp lực cụ thể, đó là cách của mình để giữ cho bản thân đi đúng hướng và không dễ nản trong quá trình luyện tập. Mỗi người sẽ có cách riêng nên dưới đây chỉ là những chia sẻ từ bản thân mình đúc kết để giúp các bạn tham khảo.

1. Lên kế hoạch ôn tập hiệu quả

Trước khi bắt tay vào học IELTS, việc lên kế hoạch ôn tập đóng một vai trò quan trọng hơn cả. Lý do đơn giản là bởi việc lập ra một kế hoạch học tập cụ thể sẽ giúp bạn định hướng rõ ràng và đồng thời sẽ thúc đẩy, tạo động lực giúp bạn thực hiện tốt hơn. Có thể nói, việc học một ngôn ngữ mới là điều không hề dễ dàng, bạn có thể cảm thấy chán nản và nhụt chí bất cứ lúc nào. Song, một kế hoạch học tập hiệu quả sẽ luôn hướng bạn đến con đường thành công nhanh hơn, dễ dàng hơn đấy!

Lên kế hoạch cụ thể cho bản thânLên kế hoạch cụ thể cho bản thân
Lên kế hoạch cụ thể cho bản thân

Bên cạnh đó, việc làm cho kế hoạch luyện thi IELTS của bạn mang tính cá nhân và thiết thực đóng vai trò vô cùng quan trọng. Mang tính cá nhân bởi chỉ bạn mới có thể biết cái gì mới tốt nhất cũng như phương án nào mới hiệu quả nhất đối với bản thân và cũng chính bạn mới có thể hiểu rõ khả năng của bản thân bạn. Ngoài ra, một kế hoạch ôn thi hiệu quả còn đòi hỏi tính thực tế. Đừng mong chờ rằng bạn sẽ phát âm trôi chảy như người bản xứ hay đạt IELTS band 8, band 9 chỉ trong nay mai. Điều đó đồng nghĩa với việc bạn phải bỏ ra rất nhiều cố gắng, kiên trì và nỗ lực.

Một kế hoạch chi tiết còn nói cho bạn biết tần suất và thời gian bạn dành cho việc học IELTS cũng như những gì bạn đã và đang học. Từ đó, bạn sẽ đúc kết được cần phải phát huy những điểm mạnh mà bạn đang có cũng như thận trọng hơn với những điểm yếu cần phải khắc phục.

Ví dụ:

 • Thứ hai: Nghe podcast, ôn lại từ vựng, luyện viết bài Writing Task 1.
 • Thứ ba: Ôn bài đọc, học 20 từ mới, luyện viết bài Writing Task 2.

2. Thường xuyên làm bài test thử trình độ

Không thể phủ nhận rằng một trong những kinh nghiệm học IELTS hiệu quả là thường xuyên làm bài test thử. Mỗi một bài kiểm tra trình độ sẽ có những điểm khác nhau mà bạn cần phải nghiên cứu kỹ càng trước khi bước vào ngày thi thật. Làm bài test thử còn có thể giúp bạn làm quen với cách thức thi của một bài thi IELTS cũng như thời gian dành cho từng phần. Ngoài ra, nó cũng sẽ nói cho bạn biết trình độ của bạn đang ở mức nào, điều mà bạn sẽ phải nắm rõ nhất trong quá trình ôn thi IELTS. Giả sử, nếu mục tiêu của bạn là band 7 nhưng bạn chỉ đạt đến band 5.5, điều đó đồng nghĩa với việc bạn cần phải nỗ lực nhiều hơn nữa để đạt được mục tiêu mà mình đã đặt ra.

Một trong những kinh nghiệm học IELTS hiệu quả là thường xuyên làm bài test thửMột trong những kinh nghiệm học IELTS hiệu quả là thường xuyên làm bài test thử
Một trong những kinh nghiệm học IELTS hiệu quả là thường xuyên làm bài test thử
Xem thêm:
Cấu trúc đề thi IELTS và thông tin cần lưu ý khi thi IELTSReview về 9 trung tâm luyện thi IELTS TPHCMTrình độ kinh nghiệm học tiếng anh để đi du học như thế nào

3. Hãy tìm cho mình một “partner” để luyện nói

Việc có một người bạn để cùng nhau luyện nói hàng ngày là vô cùng quan trọng, đặc biệt là đối với những sĩ tử đang chuẩn bị cho kỳ thi IELTS. Bằng cách này, bạn sẽ không còn cảm thấy lúng túng khi giao tiếp hay nói chuyện với người bản xứ nữa. Nếu bạn có một “partner” để luyện nói hàng ngày, bạn sẽ cơ hội ôn luyện Tiếng Anh mỗi ngày và điều này đem lại một lợi ích vô cùng to lớn.

Hãy ví việc học một ngôn ngữ với một cuộc chạy đua. Bạn chạy càng nhiều, bạn càng trở nên điêu luyện hơn. Và tất nhiên là sẽ có những yếu tố quan trọng khác nữa mà bạn không thể bỏ qua để có thể đạt được kết quả cuối cùng. Hãy nhớ rằng việc bạn có đạt được band điểm cao hay không còn phụ thuộc vào chính bản thân bạn.

4. Tạo thói quen ghi chép với “language notebook”

Language Notebook nói chính xác là một cuốn sổ tay mà bạn có thể ghi chép lại ngôn ngữ mình đang học. Bạn sẽ phải có nhiều cuốn tương ứng với từng loại như: Sổ từ vựng, sổ ngữ pháp, sổ ghi chép cấu trúc bài viết,…Mình nhận ra rằng việc sở hữu cuốn sổ tay ghi chép có trí nhớ lâu hơn so với không ghi chép hay những người sử dụng thiết bị điện tử để ghi lại.

Dù trong bất cứ trường hợp nào, bạn cũng nên sở hữu một cuốn sổ để ghi chép lại những thứ cần thiết để có thể nhìn lại hay ôn lại những lúc cần. Hơn nữa, việc tự tay ghi chép lại cũng là một cách cực kì hiệu quả để khắc ghi chúng vào bộ não của chúng ta.

5. Duy trì động lực và sự cố gắng

Xem ngay: Việc làm cho người có bằng IELTS? Lợi ích khi có chứng chỉ IELTS

Cuối cùng nhưng không kém phần quan trọng, một trong những kinh nghiệm học IELTS hiệu quả là luôn duy trì động lực và sự cố gắng. Không ít lần mình cảm thấy khó khăn, thậm chí là chán nản để đạt được band điểm mục tiêu đã đặt ra. Và có một điều chắc chắn rằng thái độ của họ ảnh hưởng rất nhiều đến khả năng. Chính vì vậy, việc duy trì sự cố gắng và tính kiên trì là hoàn toàn quan trọng trong suốt quá trình luyện thi IELTS. Đừng dễ dàng bị hạ gục và làm nhụt chí bởi những trở ngại. Miễn là bạn luôn cố gắng và không dễ dàng từ bỏ, thành công sẽ đến với bạn!

Trên đây là 7 Lý do khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phụccũng như một số các kinh nghiệm học IELTS hiệu quả trong quá trình ôn luyện IELTS của bản thân mình. Hi vọng qua bài viết chia sẻ trên, các bạn sẽ có thêm thông tin, kiến thức và phương pháp luyện thi hiệu quả để đạt band điểm cao cho bài thi IELTS nhé!

https://tienganhduhoc.vn

Similar Posts

274 Comments

 1. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

 2. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 3. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading
  your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that
  go over the same topics? Many thanks!

 4. When I initially left a comment I seem to have
  clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with
  the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service?
  Thank you!

 5. I have been surfing online more than three hours lately, but I
  by no means discovered any interesting article like yours.
  It’s lovely value sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers
  made excellent content material as you probably did, the internet shall be much more helpful than ever before.

 6. Attractive part of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to assert
  that I acquire actually loved account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing for your augment or even I
  success you get right of entry to persistently quickly.

 7. Thank you for every other great article. Where else may just anyone get that
  kind of info in such an ideal means of writing? I have a presentation next week, and I’m at
  the search for such information.

 8. Good day very nice blog!! Man .. Excellent .. Amazing ..

  I’ll bookmark your website and take the feeds also? I’m glad to search out
  so many helpful info right here in the publish, we need work out more techniques
  on this regard, thanks for sharing. . . . .
  .

 9. First off I want to say superb blog! I had a
  quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I have had a tough time clearing my mind in getting my ideas out there.
  I do take pleasure in writing however it just seems like
  the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how
  to begin. Any suggestions or hints? Appreciate it!

 10. Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you’re a great author.I will always bookmark your blog and
  will come back in the future. I want to encourage continue your great
  posts, have a nice day!

 11. Greetings, I do think your website could
  possibly be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Aside from that, fantastic website!

 12. Definitely imagine that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest factor to
  be mindful of. I say to you, I certainly get irked while other folks think about issues that they just don’t recognize about.
  You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing with no need side-effects
  , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 13. I’m not sure where you’re getting your information, but
  great topic. I needs to spend some time learning more
  or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 14. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
  It’s always interesting to read through content from other authors and practice a little something from their sites.

 15. Thank you, I have just been looking for info about this topic for a long time and yours is the best I have found out
  so far. However, what in regards to the bottom line?
  Are you sure about the supply?

 16. I believe this is one of the such a lot vital information for me.

  And i am glad studying your article. However should commentary on some general issues, The site style is great, the articles is truly great : D.
  Just right job, cheers

 17. Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so
  I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and
  wonderful style and design.

 18. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I’ve shared your
  site in my social networks!

 19. Thanks on your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will always bookmark your blog and will often come back very soon. I want
  to encourage that you continue your great work, have a nice afternoon!

 20. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but definitely you’re going to a
  famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 21. Do you have a spam issue on this website; I also
  am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice
  methods and we are looking to trade solutions with others, be
  sure to shoot me an email if interested.

 22. Thanks for any other fantastic article. The place
  else may just anybody get that kind of info in such a perfect means of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for
  such information.

 23. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, fantastic blog!

 24. I am really enjoying the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A couple of my blog audience have complained about
  my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any recommendations to help fix this problem?

 25. Nice weblog right here! Additionally your site quite a
  bit up fast! What web host are you the usage of?

  Can I get your affiliate link for your host? I desire
  my web site loaded up as quickly as yours lol

 26. I’m not sure why but this weblog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 27. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am worried about switching to another platform.

  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 28. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos
  to your blog when you could be giving us something informative to read?

 29. Oh my goodness! Incredible article dude!
  Thank you so much, However I am going through issues with your RSS.
  I don’t understand why I cannot subscribe to it.

  Is there anybody else having similar RSS problems?
  Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 30. You’re so cool! I do not believe I’ve read through
  a single thing like that before. So nice to find someone with some genuine thoughts on this topic.
  Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that
  is needed on the internet, someone with a little originality!

 31. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you
  did, the internet will be much more useful than ever before.

 32. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come
  here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Exceptional work!

 33. Hi there I am so delighted I found your website, I really found you
  by accident, while I was researching on Aol for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say many thanks for
  a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  read it all at the moment but I have book-marked it
  and also added your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read much more, Please do
  keep up the superb jo.

 34. Simply want to say your article is as astonishing.
  The clarity to your put up is just excellent and i can think
  you are an expert in this subject. Fine together with your
  permission allow me to seize your RSS feed to stay
  updated with imminent post. Thank you a million and please carry on the rewarding work.

 35. Today, while I was at work, my sister stole my
  apple ipad and tested to see if it can survive a
  thirty foot drop, just so she can be a youtube
  sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 36. Greetings! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue.
  If you have any recommendations, please share. Thanks!

 37. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any
  please share. Appreciate it!

 38. Having read this I thought it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together.

  I once again find myself spending a lot of time
  both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 39. hello!,I love your writing so so much! proportion we keep in touch extra about your article
  on AOL? I need a specialist on this house to unravel my
  problem. May be that’s you! Looking ahead to look you.

 40. Superb site you have here but I was curious if you knew of
  any discussion boards that cover the same topics talked about here?
  I’d really like to be a part of online community where I can get feed-back from other experienced
  individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please
  let me know. Kudos!

 41. Hi! Someone in my Myspace group shared this website with us
  so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Terrific
  blog and outstanding style and design.

 42. This design is steller! You certainly know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 43. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire
  out a designer to create your theme? Exceptional work!

 44. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading
  it, you are a great author. I will make certain to bookmark
  your blog and will come back later in life.
  I want to encourage that you continue your great job, have a nice evening!

 45. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog
  that’s both equally educative and engaging, and let
  me tell you, you’ve hit the nail on the head.

  The issue is something which too few folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this in my search for something relating to this.

 46. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too excellent.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like what
  you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for
  to keep it smart. I can’t wait to read far more from you.
  This is really a tremendous site.

 47. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive
  content I’ve either authored myself or outsourced but
  it seems a lot of it is popping it up all over the web without
  my permission. Do you know any solutions to help prevent content from being stolen? I’d really appreciate it.

 48. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that
  I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 49. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come more
  formerly again since exactly the same nearly very often inside
  case you shield this hike.

 50. Hi there, I discovered your website via Google at the same time as searching for
  a related topic, your website came up, it seems great.

  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just become aware of your weblog through Google, and found that it is truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Numerous other folks will probably be benefited from your
  writing. Cheers!

 51. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a
  doubt donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about
  this site with my Facebook group. Talk soon!

 52. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was
  super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am
  an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers?

  I’d definitely appreciate it.

 53. Great items from you, man. I have keep in mind your stuff previous to and you are simply too wonderful.
  I actually like what you’ve received right here, really like what you are saying and the best way wherein you say it.
  You make it enjoyable and you continue to care for to stay it smart.
  I cant wait to learn far more from you. This is actually a wonderful site.

 54. Hey I am so excited I found your blog page, I really found
  you by accident, while I was looking on Bing for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thank you for
  a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but
  I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up
  the great b.

 55. Admiring the hard work you put into your website and in depth information you present.

  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google
  account.

 56. I am no longer certain where you are getting your information,
  however good topic. I needs to spend a while finding out
  more or figuring out more. Thank you for wonderful info I was on the lookout for this info for my mission.

 57. Thank you for another fantastic post. Where else may
  anybody get that type of information in such an ideal method of
  writing? I have a presentation subsequent week, and I’m
  at the look for such info.

 58. whoah this weblog is magnificent i love reading your articles.

  Keep up the good work! You know, lots of people are hunting round for this information, you can aid them
  greatly.

 59. Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 60. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog
  and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your
  blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 61. I don’t even know how I ended up right here, but I assumed this submit used to be great.
  I don’t know who you’re however certainly you’re going to a famous blogger in the event you aren’t already.

  Cheers!

 62. Howdy! This post couldn’t be written much better! Looking at this article reminds me of my
  previous roommate! He constantly kept preaching
  about this. I most certainly will send this article to
  him. Pretty sure he’s going to have a great read. Thank you
  for sharing!

 63. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this
  blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any feedback would be greatly appreciated.

 64. whoah this weblog is excellent i really like studying your articles.
  Keep up the good work! You understand, many persons are hunting around for this info,
  you can help them greatly.

 65. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest
  you few interesting things or tips. Perhaps you could
  write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 66. Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve done an incredible job.
  I’ll definitely digg it and in my view recommend to my friends.

  I’m confident they will be benefited from this website.

 67. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished
  to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing in your rss feed and I’m hoping you write once
  more very soon!

 68. We stumbled over here different web page and thought I may as
  well check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to checking out your web page for a second time.

 69. Unquestionably consider that which you stated. Your
  favourite justification seemed to be on the net the simplest factor to have in mind of.
  I say to you, I definitely get irked at the same time as people think about concerns that they plainly don’t know
  about. You controlled to hit the nail upon the highest as smartly as defined out the whole thing
  with no need side effect , folks can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

 70. Hi there! This article could not be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I’ll send this
  post to him. Pretty sure he’ll have a good read. I appreciate you for
  sharing!

 71. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your blog?

  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two images.

  Maybe you could space it out better?

 72. you’re really a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible.
  It sort of feels that you’re doing any unique
  trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a
  excellent job on this matter!

 73. You really make it seem so easy with your presentation but I
  find this topic to be really something that
  I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me.

  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 74. Hello there, I found your site by means of Google at the same
  time as looking for a similar topic, your web site got here up, it seems good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just was alert to your blog thru Google,
  and found that it is really informative. I am gonna watch out
  for brussels. I will be grateful should you proceed this in future.
  Lots of other people will probably be benefited from your writing.
  Cheers!

 75. Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed
  to be on the net the simplest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects ,
  people could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 76. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months
  of hard work due to no back up. Do you have any methods to prevent hackers?

 77. We absolutely love your blog and find a lot of
  your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer
  guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on many
  of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome web log!

 78. Hi there! I’m at work browsing your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the great work!

 79. Thanks for another great post. The place else may anyone get that kind of information in such an ideal approach of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

 80. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from now on whenever
  a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.
  There has to be a means you are able to remove me
  from that service? Cheers!

 81. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely great.
  I really like what you have acquired here, really like what you are saying
  and the way in which you say it. You make it entertaining and
  you still care for to keep it smart. I can not wait to read far more from you.
  This is actually a great website.

 82. When someone writes an piece of writing he/she
  maintains the thought of a user in his/her brain that how
  a user can be aware of it. So that’s why this post is perfect.
  Thanks!

 83. It’s actually very difficult in this busy life to listen news on Television, thus I only use world wide web for that purpose, and obtain the most recent information.

 84. Hi! I could have sworn I’ve been to this web site before
  but after going through a few of the articles I
  realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely happy I discovered it
  and I’ll be bookmarking it and checking back
  frequently!

 85. After I initially left a comment I seem to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get
  four emails with the same comment. There has to be a means you are able to
  remove me from that service? Thank you!

 86. Hey! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.

  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 87. Definitely imagine that that you said. Your favourite reason appeared to be at the internet the
  easiest thing to remember of. I say to you, I definitely get
  annoyed at the same time as folks consider issues that they just do not realize about.

  You managed to hit the nail upon the highest as smartly as outlined out the
  whole thing without having side-effects , folks could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 88. It’s actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that
  you shared this helpful information with us. Please stay
  us informed like this. Thanks for sharing.

 89. naturally like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very
  bothersome to tell the reality nevertheless I will definitely come again again.

 90. I enjoy what you guys are usually up too. This sort
  of clever work and exposure! Keep up the very good works
  guys I’ve included you guys to my own blogroll.

 91. Hello There. I found your blog using msn. This is a
  very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to
  read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 92. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website?

  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear idea

 93. Admiring the hard work you put into your site and in depth information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same out of date rehashed material. Excellent read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 94. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility
  but I thought I’d post to let you know. The layout look great
  though! Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

 95. Generally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very
  pressured me to check out and do so! Your writing style has been surprised me.
  Thank you, very nice article.

 96. I must thank you for the efforts you have put in writing this website.
  I’m hoping to see the same high-grade content from you
  later on as well. In truth, your creative writing abilities
  has motivated me to get my own, personal blog now 😉

 97. whoah this weblog is excellent i like studying your posts.
  Keep up the great work! You already know, a lot of persons are hunting round for
  this info, you could help them greatly.

 98. I blog often and I seriously thank you for your content.

  The article has truly peaked my interest. I will bookmark your blog and keep
  checking for new information about once a week.
  I opted in for your RSS feed as well.

 99. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I
  get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll
  be subscribing to your feeds and even I achievement you
  access consistently fast.

 100. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. But think of if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and videos, this
  site could definitely be one of the most beneficial in its field.
  Superb blog!

 101. Hi everybody, here every person is sharing such experience, therefore it’s pleasant to read this
  weblog, and I used to pay a quick visit this blog everyday.

 102. obviously like your website however you need to test the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the reality however I’ll surely come back again.

 103. Hey I am so glad I found your blog, I really found you by error, while I
  was looking on Digg for something else, Anyhow I
  am here now and would just like to say many
  thanks for a fantastic post and a all round interesting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to read
  it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic work.

 104. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or
  copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears
  a lot of it is popping it up all over the internet without
  my agreement. Do you know any ways to help reduce content from being stolen?
  I’d truly appreciate it.

 105. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely great.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say
  it. You make it entertaining and you still care for to keep it
  wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a great
  site.

 106. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through
  some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 107. Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your
  blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thank you!

 108. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of house .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Studying this information So i am satisfied to convey that I have
  an incredibly excellent uncanny feeling I found out
  exactly what I needed. I such a lot undoubtedly will make sure to
  don?t put out of your mind this web site and provides it a look on a continuing basis.

 109. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to
  mention that I’ve really loved surfing around your weblog posts.
  After all I will be subscribing in your feed and I am hoping you
  write once more very soon!

 110. Hi would you mind sharing which blog platform you’re
  working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems
  different then most blogs and I’m looking for something
  completely unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 111. I believe everything posted made a lot of sense. However, consider this, suppose you were to
  write a killer post title? I am not suggesting your content is
  not solid, however suppose you added a title that makes people want more?
  I mean Chia sẻ 7 Lý do khó khăn khi học tiếng
  Anh IELTS và cách khắc phục 2024 is kinda boring. You should glance
  at Yahoo’s front page and watch how they create
  article titles to grab people to click. You might add a related video or a
  pic or two to get readers excited about everything’ve written. Just my opinion, it could bring your website a little livelier.

 112. Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came
  to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Terrific blog and superb design and style.

 113. Howdy! Quick question that’s completely
  off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

 114. Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums
  that deal with the same topics? Thank you so much!

 115. I think that what you posted made a ton of sense. However, what about this?

  suppose you were to create a awesome headline? I
  ain’t suggesting your information isn’t good, but suppose you
  added a post title that grabbed people’s attention? I mean Chia sẻ 7 Lý do
  khó khăn khi học tiếng Anh IELTS và cách khắc phục 2024
  is a little vanilla. You should look at Yahoo’s home page and watch how they write post titles
  to get viewers to click. You might add a related video or a related pic or two
  to get people interested about everything’ve got to say.
  Just my opinion, it might make your posts
  a little bit more interesting.

 116. It’s really a nice and helpful piece of info.
  I am glad that you just shared this useful info with us.

  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 117. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve truly
  loved browsing your weblog posts. In any case I’ll be subscribing on your feed and I hope
  you write once more soon!

 118. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I
  guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new
  to everything. Do you have any recommendations for beginner blog writers?
  I’d really appreciate it.

 119. Superb website you have here but I was wanting to
  know if you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really love to be a part of online community where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Bless you!

 120. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But
  he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for
  about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 121. You’ve made some good points there. I checked on the net
  to find out more about the issue and found most people will go along with your views
  on this web site.

 122. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get
  three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove
  me from that service? Bless you!

 123. I like the helpful information you provide in your articles.

  I will bookmark your blog and check again here regularly.

  I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 124. Every weekend i used to pay a visit this web site, for the reason that
  i wish for enjoyment, since this this website conations
  in fact pleasant funny information too.

 125. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your
  site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me
  a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this
  your broadcast offered bright clear idea

 126. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post
  I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found
  it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 127. hey there and thank you for your information –
  I have definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise several technical
  issues using this web site, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to
  load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and
  could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective intriguing
  content. Ensure that you update this again soon.

 128. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam
  responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 129. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get three emails with the
  same comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Thank you!

 130. Spot on with this write-up, I absolutely feel this web site needs much more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

 131. I think this is among the most vital info for me. And i’m glad reading your article.
  But want to remark on some general things, The website style is great, the articles is really excellent : D.

  Good job, cheers

 132. With havin so much content and articles do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright violation? My site has a
  lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it appears a
  lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any ways to help prevent content from
  being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 133. Wow, incredible blog format! How long have you ever been blogging for?

  you made running a blog look easy. The entire
  look of your site is fantastic, let alone the content
  material!

 134. Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author.

  I will always bookmark your blog and may come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice holiday
  weekend!

 135. You actually make it appear so easy with your presentation however I
  find this matter to be really something that I feel I’d by
  no means understand. It kind of feels too complicated
  and extremely vast for me. I’m looking ahead to your subsequent post,
  I’ll attempt to get the dangle of it!

 136. Its such as you read my thoughts! You seem to understand a lot approximately this, like
  you wrote the guide in it or something. I believe that you simply could do with some percent to power the message house a
  little bit, however other than that, that is great blog.
  An excellent read. I’ll definitely be back.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *